Tornar

Fotografia d'una atracció de cavallets a Taradell, l'any 1949, procedent del Fons Carrasco i Formiguera de la Biblioteca de Catalunya

Les festes majors com a retrat social

La Biblioteca de Catalunya organitza una exposició que il·lustra la idiosincràsia i evolució de les celebracions populars a través de la documentació històrica.

A l’estiu és quan la nostra terra “s’oblida de tot per vestir-se de cascavells i platerets”, com escrivia Josep M. de Sagarra a Les festes de l’agost. Per això, l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya ha organitzat l’exposició Vine a la festa!, comissariada per Mercè Comas i Marga Losantos. Fins al 10 de setembre s’hi poden veure diferents publicacions i materials impresos relacionats amb la celebració de diverses festes majors de Catalunya, des del segle XIX a l’actualitat.

El material que s’hi exhibeix forma part de la documentació relacionada amb aquesta temàtica que la Biblioteca de Catalunya rep actualment per Dipòsit Legal, combinada amb exemples més antics de programes de mà, partitures de música popular, enregistraments sonors, cartells, fulletons, goigs, auques, romanços, dibuixos i fotografies procedents de diverses donacions i fons personals de compositors i artistes.

Des d’aquesta perspectiva, Vine a la festa! és un excel·lent aparador de la diversitat de documents relacionats amb la cultura popular, la qual cosa permet al visitant fer-se una idea de quina ha estat l’evolució dels suports i dels continguts de les celebracions en el decurs del temps,  d’acord amb els gustos i les tendències socials de cada moment.

La mostra parteix de dues premisses. Una, la festa consubstancial a la naturalesa social de l’ésser humà, que al llarg dels segles ha celebrat les collites, la vida i la mort i ha honorat els deus i els difunts. I dues, les diferents cultures han begut de les festivitats antigues, tot afegint-hi elements propis. En aquest context, les festes majors són una de les màximes representacions de la manera de ser d’una societat, a més de generar comunitat i reforçar-ne la identitat. I és feina de la Biblioteca de Catalunya recollir i conservar els documents que hi tenen relació perquè constitueixen el patrimoni bibliogràfic i documental del país, i expliquen com és la gent que l’habita.

Data de publicació: Divendres, 29 juliol 2022
  • Comparteix