Tornar

Fotografia d'una mòmia i el seu sarcòfag, pertanyents a la XXV Dinastia

Testimonis de l’antic Egipte

Una exposició revela tots els detalls de sis persones que van ser momificades fa més de 2.000 anys.

Fins al 26 de març es pot visitar a CaixaForum Mòmies d’Egipte, redescobrint sis vides, una exposició que permet conèixer la identitat, els costums i alguns aspectes de la intimitat de mitja dotzena de persones que van viure a les ribes del riu Nil entre els anys 800 i 150 aC.

A l’antic Egipte creien que el cos havia de sobreviure a la mort per arribar al més enllà. Després de l’embalsamament, la mòmia servia de base física perquè els components de l’esperit de la persona, com el ka i el ba –la força vital i la força anímica–, viatgessin del món dels vius al regne dels morts.

A més dels sarcòfags i els cossos, els experts han pogut analitzar aspectes com quin era el paper de les dones i els infants en la societat egípcia o quins intercanvis culturals es produïen en aquella època a partir d’una tecnologia pionera basada en tècniques i estudis avançats no invasius, sense cap necessitat de desembolcallar els cadàvers. La investigació ha permès crear un perfil personal per saber qui eren, quina edat tenien, quines eren les seves creences i quines malalties patien.

Cada mòmia té una història per explicar que s’acompanya d’una col·lecció d’objectes arqueològics procedents del British Museum. Els secrets de Tamut, per exemple, és un espai dins de l’exposició especialment pensat per al públic familiar per explorar de manera lliure i creativa alguns dels mètodes de recerca per descobrir com era, com va viure i com va morir.

Al voltant de l’exposició s’han organitzat nombroses activitats complementàries, com un cicle de projeccions cinematogràfiques i un altre de conferències i debats que s’iniciarà l’1 de desembre amb Mòmies d’Egipte, a càrrec de la comissària de l’esdeveniment, Marie Vandenbeusch, i el conservador en cap del Departament d’Egipte i el Sudan del British Museum, Daniel Antoine. També s’hi ofereixen visites en família i visites comentades. Podeu consultar el programa i el llistat de preus clicant aquí.    

Si no sou clients de Caixabank, l'entrada val 6 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 28 novembre 2022
  • Comparteix