Tornar

Coneguts fotògrafs entre els quals Joan Fontcuberta i Humberto Rivas en una fotografia de grup

I la càmera va fer flor

Una exposició al Museu Nacional d'Art de Catalunya recorda la Primavera Fotogràfica i els efectes que, entre els anys 1982 i 2004, va tenir sobre la creació fotogràfica a la ciutat.

Mireu-vos la fotografia (incompleta) dels organitzadors de la Primavera Fotogràfica, un esdeveniment que va canviar la concepció i la pràctica de l'art fotogràfic a Barcelona entre el 1982 i l'any 2004. Hi trobareu fotògrafs coneguts, entre els quals Pere Roca, Joan Fontcuberta, Humberto Rivas, Cristina Zelich i Marta Gili (tots a la foto, de l'any 1986), els mateixos que, del 8 de maig al 30 de juny, protagonitzen al Museu Nacional d'Art de Catalunya l'exposició "Punctum. Primavera Fotogràfica, 1982-2004".

La crítica i curadora independent d'exposicions Pilar Parcerisas s'encarrega de comissariar una mostra que, a iniciativa d'un grup de fotògrafs barcelonins, de galeries dedicades a aquesta pràctica artística i d'institucions de la ciutat (especialment el Departament de Cultura), va promoure l'ús de la fotografia com a mitjà d'expressió artística mitjançant una pluja d'exposicions i activitats.

I és que potser avui tenim ben clar el caràcter creatiu de la fotografia i de les persones que la practiquen, però en els anys vuitanta del segle passat resultava necessari reivindicar la fotografia més enllà del seu caràcter documental i periodístic, com a pràctica artística.

De fet, malgrat que des dels anys setanta havien aparegut a la ciutat galeries amb una vida curta, la fotografia ni tan sols havia estat present al Congrés de Cultura Catalana de l'any 1977. Això sí, l'any 1980 es van celebrar les primeres Jornades Catalanes de Fotografia a la Fundació Joan Miró de Barcelona, iniciativa prèvia a la Primavera Fotogràfica que naixeria poc després.

Fotògrafs com Fontcuberta o com Humberto Rivas van donar vida a una festa fotogràfica que, com ja feien a França o a Itàlia, promogués i donés impuls a l'art de la imatge. Nascuda com a Primavera Fotogràfica a Barcelona l'any 1982, la mostra s'estendria posteriorment per tota Catalunya.

L'exposició que veurem al Museu Nacional recupera el llegat documental d'aquella mostra i ens recorda així la història d'una iniciativa que va ser un èxit de participació que tant va implicar institucions públiques, com entitats privades, galeries i escoles d’art d’arreu de Catalunya durant les dotze edicions que es van celebrar.

Si voleu que us punxin el cor recordant un moment fonamental en la història de la fotografia a Catalunya, veniu a veure "Punctum. Primavera Fotogràfica, 1982-2004" al Museu Nacional d'Art de Catalunya, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dimarts, 14 maig 2024
  • Comparteix