Tornar

Taulell de destinacions en un aeroport

Afeccions d’un món hiperconnectat

Un diàleg sobre les repercussions del canvi climàtic i la globalització en la salut de les persones.

El chikungunya és una malaltia típicament tropical, d’efectes similars a la febre del dengue. És una patologia que es transmet a través d’un insecte que actua com a vector. De no existir el vector, no hi ha risc de contraure la malaltia però amb el moviment globalitzat de persones i mercaderies de les darreres dècades, aquest insecte que aquí coneixem com a mosquit tigre, ha arribat a les nostres latituds, s’hi ha adaptat molt bé i ha incrementat aquest risc. De fet, ja s’han detectat casos de Chikungunya contrets a alguns països de la conca mediterrània. Aquest és un exemple de l’efecte que la globalització i del canvi climàtic poden tenir sobre les persones i per parlar-ne, la següent sessió del Club dels Llunàtics, al Museu de Ciències Naturals, convida a Maria Jesús Pinazo, experta de l’Hospital Clínic i de l’Institut de Salut Global de Barcelona el dijous 27 de juny.

Efectivament, la suma dels desplaçaments entre països i continents, i l’escalfament global afavoreixen la dispersió de malalties típicament endèmiques d’altres regions del món. Un altre exemple és el cas de la malaltia de Chagas. Maria Jesús Pinazo és responsable de la consulta especialitzada en la malaltia de Chagas al Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic. Aquesta malaltia, que transmet un tipus de xinxa pròpia de països de Sud-amèrica, afecta a entre 6 i 7 milions de persones de tot el món, segons estima l’Organització Mundial de la Salut, de les quals, al voltant de 50.000 viuen a Espanya. Es tracta de persones afectades per aquesta malaltia que s’han traslladat des del seu país d’origen, la qual cosa planteja nous reptes per a la sanitat local a l’hora de tractar malalties que no són tradicionalment comuns a les nostres latituds.

Els desplaçaments humans i comercials, per tant, també comporten moviments d’espècies i patologies. Se n’incorporen de noves, com són el Chagas o el chikungunya, però també augmenta el risc que tornin malalties que vam aconseguir eradicar a la nostra regió, com la malària. Quines són les malalties que ja han arribat a les nostres latituds i les que poden venir davant d’un escenari de globalització i canvi climàtic? Estem preparats per enfrontar-les? Descobriu-ho en aquest diàleg d’entrada gratuïta i aprofiteu per visitar l’exposició Som Natura, que va inclòs en el pack.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 21 Juny 2019
  • Comparteix