Tornar

Detall d'una de les peces de l'exposició Cabra se convierte en mochuela, de Carmen de Ayora
Detall del conjunt escultòric La imatge prové de l'interior d'una fàbrica de pantalles LED a Xangai (Xina), de Julia Varela

De la faula clàssica a l’algoritme digital

La Capella programa sengles aproximacions a l’escultura contemporània de dues artistes emergents.

Del 17 de gener al 9 d’abril, La Capella acull dues noves exposicions: Cabra se convierte en mochuela, de Carmen de Ayora, a l’Espai Capella, i La imatge prové de l'interior d'una fàbrica de pantalles LED a Xangai (Xina), de Julia Varela, a l’Espai Rampa. Totes dues mostres formen part de la convocatòria 2022-2023 del programa Barcelona Producció, que té com a objectiu incentivar la creació en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies i la seva difusió.

Tot i llicenciar-se en Belles Arts a València i doctorar-se a la Universitat de Barcelona en els departaments d’escultura contemporània i història de l’estètica, Carmen de Ayora s’ha mantingut gairebé sempre allunyada del circuit artístic, amb algunes incursions expositives a Madrid, París, Bèlgica i, especialment, a Barcelona: Galería Alegría (2012), etHALL (2014), Halfhouse (2015) i Fabra i Coats (2018). Actualment fa una residència a La Escocesa, on segueix treballant amb lentitud, amb la pobresa en els materials i amb el patiment i la preocupació com a principis rectors.

A manera de faula crítica, Cabra se convierte en mochuela té els animals com a suport a una narració en què el cos de la dona es fon en un viatge de transformació contínua entre la natura i la cultura cap al desig, com a estratègia per superar tots els límits.

La madrilenya Julia Varela també és llicenciada en Belles Arts i Master of Arts en escultura pel Royal College of Art de Londres. Les seves últimes exposicions a Barcelona han tingut lloc al Centre Cívic Can Felipa, la Galeria Joan Prats i la Fundació Suñol.

A La imatge prové de l’interior d’una fàbrica de pantalles LED a Xangai (Xina), Varela mostra l’interior d’un magatzem on els productes de comerç electrònic s’acaben de manufacturar i empaquetar. Es tracta d’un conjunt escultòric inspirat en les interaccions i els afectes que determinen els algoritmes, a partir d’una recerca exhaustiva basada en la plataforma virtual Alibaba.

Data de publicació: Dimarts, 10 Gener 2023
  • Comparteix