Tornar

El duet artístic Geneviève & Matthieu fotografiat per Caroline Hayeur, el 2021
Imatge de la performance Mr. Big, fotografiada per David Wong

Dos nadons metamòrfics

Els artistes quebequesos Geneviève & Matthieu presenten Mr. Big, una instal·lació performativa inspirada en la infiltració policial.

Fins al 30 de juny es pot visitar a La Capella la nova instal·lació del duo Geneviève & Matthieu. La proposta neix de la col·laboració amb Homesession (Barcelona) i Écart (Quebec) i s’insereix dins el programa Concèntric de La Capella, que promou el treball en xarxa amb altres espais artístics, especialment sensible a la iniciativa independent. La mostra es titula Mr. Big [M. Gros, en francès] i s’inaugura el dia 22 a les 19 h amb una performance.

Aquest duo artístic quebequès va iniciar la seva trajectòria a final dels anys noranta. El seu treball combina art, performance, música i vida quotidiana. Des de fa més de vint anys, promouen el centre Écart, autogestionat per artistes, i la Biennal d’Art Performatiu de Rouyn-Noranda. Tenen una visió crítica sobre els moviments artístics passats i actuals, la cultura DIY ("fes-ho tu mateix"), l’art conceptual i l’art performatiu.

Mr. Big es refereix, en argot del carrer, al líder d’una organització criminal. I també és el nom que rep una tècnica d’investigació policial emprada al Canadà per obtenir la confessió en delictes considerats greus. A través d’aquest mètode, agents encoberts intenten guanyar-se la confiança i obtenir la declaració de culpabilitat dels sospitosos.

Mitjançant escultures vivents, armes bidireccionals i paisatges sonors televisius, la instal·lació performativa creada per Geneviève & Matthieu aborda qüestions com la identitat de les persones, la vigilància, la infiltració, el robatori d’idees i la còpia fraudulenta.

A partir d’aquestes idees, aquestes figures gegantines s’interpel·len sobre l’espai que ocupen els cossos, amb pells que s’expandeixen i es qüestionen la seva relació amb l’entorn. Les escultures tenen l’aparença de dos nadons enormes que s’interrompen, s’agredeixen i s’estimen, en contínua metamorfosi. Per tot plegat, Mr. Big és una història de gana, de set i d’excessos, però també és la història de dos artistes que s’emancipen.

Data de publicació: Dimecres, 22 Juny 2022
  • Comparteix