Tornar

Anunci de l'exposició Dostoievski: contemporani i profeta

Aproximació immersiva a l’obra i vida de Dostoievski

La Casa de Rússia a Barcelona organitza una exposició per donar a conèixer les idees filosòfiques de l’escriptor, coincidint amb el 200 aniversari del seu naixement.

Amb motiu del bicentenari del naixement de Fiódor Dostoievski (1821-1881), la fundació cultural Casa de Rússia a Barcelona mostra la relació entre la vida i l’obra de l’escriptor, i proposa, al visitant, una revisió de les idees filosòfiques de l’escriptor des del context actual i a través d’una experiència immersiva.

L’autor siempre va patir estretors econòmiques a causa del joc i dels deutes, que el van obligar a marxar del país per fugir dels creditors. La seva va ser una vida plena d’amargors, amb un pare maltractador, una afecció epilèptica cada cop més recurrent, una formació militar que rebutjava i una persecució política que el va dur a la presó i el patíbul, primer, i a un desterrament a Sibèria i el Kazakhstan, després. I, tanmateix, va esdevenir el guia espiritual de la Rússia ortodoxa i conservadora –el seu col·lega de professió Aleksei Rémizov va sentenciar: “Dostoievski és Rússia. Rússia no existeix sense Dostoievski”– i un dels genis de la literatura universal més influents.

L'exposició Dostoievski: contemporani i profeta utilitza tecnologies museístiques que combinen l’estilística russa pròpia del segle XIX amb les possibilitats tècniques del disseny i la informàtica contemporànies.

El recorregut consta de tres parts: la secció artística compta amb les il·lustracions creades especialment per a l'ocasió per l’artista italiana Valeria Brancaforte, que s'ha inspirat en la famosa novel·la Crim i càstig; la secció documental descriu cronològicament les principals etapes de la vida i obra de Dostoievski; finalment, la secció immersiva ofereix, a l'espectador, una oportunitat única d'interactuar amb la imatge del gran escriptor, així com amb el temps i els herois de les seves obres.

La instal·lació brinda l’oportunitat d'apropar-se a les etapes més importants de la vida i l’obra de l’autor. Ens traslladarem a la ciutat on va néixer, Moscou, a principis del segle XIX; viurem al seu costat la mort de la mare a la qual adorava; tremolarem mentre esperem l’execució de la seva sentència de mort a la plaça Semenovskiy de Sant Petersburg amb l’ajut dels efectes sonors... ah, la famosa Sant Petersburg de Dostoievski! La ciutat apareix en una vintena de les seves obres, de vegades com a personatge secundari, però sovint com a protagonista.

L’entrada a l’exposició té un cost de 5 euros i podeu comprar les entrades en aquest enllaç. Si voleu, cada dimecres de 17 a 18 hores hi ha la possibilitat de fer-hi una visita guiada per 7 euros, reservant la vostra plaça aquí.

A més de la part expositiva, la Casa de Rússia a Barcelona organitzarà, més endavant, altres activitat complementàries, com excursions, conferències, xerrades, taules rodones i projeccions de cinema. Estigueu atents al seu web.

Data de publicació: Divendres, 12 novembre 2021
  • Comparteix