Tornar

Vista general del pati d'entrada

A casa de la virreina de Nàpols

Aquesta dona del segle XVI va viure a Barcelona bona part de la seva vida, però va ser retratada per Rafael l'artista del Renaixement. Ja coneixeu Isabel de Requesens?

A Barcelona estem acostumats a parlar sovint de la Virreina per referir-nos al palau que hi ha a la Rambla o bé a la barcelonina que l'habitava, però que, en realitat... no ho va ser mai, de virreina. Ara bé, molt a la vora, a tocar de la plaça dels Sants Just i Pastor, teniu un altre palau que sí, efectivament va ser habitat per una virreina de veritat: la virreina de Nàpols Isabel de Requesens. Voleu veure on i com vivia aquesta dona del segle XVI? Doncs veniu a la visita guiada que es fa cada dissabte al palau Requesens.

Isabel de Requesens i Enríquez de Velasco (va viure entre el 1495 o 1496 i el 1532), també coneguda amb els noms d'Isabel de Cardona i de Requesens, va ser una noble, filla d'un c ol·laborador en les campanyes militars espanyoles a Itàlia i d'una cosina de Ferran el Catòlic. Isabel era comtessa de Palamós i Trivento i Avellino i senyora de la Baronia de Calonge.

Es va casar amb un cosí seu, Ramón Folch de Cardona-Anglesola, duc de Soma, comte d'Oliveto i baró de Bellpuig, que va ser virrei de Sicília primer (1507-1509) i de Nàpols després (1510-1522). Es van casar a Nàpols, davant de Ferran el Catòlic, però ella va viure bona part de la seva vida al palau de Requesens, al carrer del Bisbe Caçador, 3, un edifici que des dels primers anys del segle XX és la seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i que actualment es pot visitar cada dissabte.

Feu-ho i descobrireu un edifici construït al segle XIII sobre l'antiga muralla romana. De fet, però, el que podreu veure respon, en bona part, a la reforma estructural de l'edifici que es va fer durant el segle XV.

Si veniu a fer la visita, us rebran al pati del palau amb una copa de cava i en aquell moment començarà un recorregut que us portarà a conèixer les dependències principals de la casa (sabeu que té un saló que li diuen el Tinellet per les similituds que té amb el Saló del Tinell?), però també, des de fa poc, la torre del palau, des de dalt de la qual tindreu una vista esplèndida de la ciutat.

No marxeu encara que, per fer-vos un compliment, la senyora de la casa ha organitzat una batalla d'espases que us durà, de dret, als temps en què la virreina de Nàpols en persona es passejava per la casa.

Per descomptat, no podreu veure en persona la virreina, però us direm que la bellesa de la dama era llegendària i que fins i tot un dels artistes més coneguts del Renaixement, el gran Rafael, li va fer un retrat l'any 1513, que podeu veure al Museu del Louvre, ja que l'obra, encarregada a Rafael per un cardenal, va ser un regal del Papa al rei Francesc I de França, que col·leccionava retrats de belleses femenines de l'època.

Si voleu conèixer un dels edificis més singulars i amb més història de la ciutat, no us perdeu la vista al palau Requesens, però abans consulteu al web de Sternalia tota la informació sobre les visites.

Data de publicació: Dilluns, 29 Abril 2024
  • Comparteix