Tornar

Els membres del grup Les Mécanos, fotografiats per Wilfried Marcon

Cants occitans amb percussions

Armats amb un arsenal de percussió fet de ferralla variada, Les Mécanos recuperen i reinterpreten el cant polifònic d’arrel popular.

Nova cita amb el Festival Folk Internacional Tradicionàrius: el 24 de març hi actuaran Les Mécanos, una colla de deu amics que el 2017 es van ajuntar per compartir els seus coneixements musicals i l’amor pel patrimoni oral i les tradicions polifòniques. Són de Saint-Étienne (Sant-Etiève o Sant-Tiève en francoprovençal, i Sant Estève en occità), a la regió d’Alvèrnia, on la transmissió i l’ensenyament de la llengua pròpia segueix sent precària, en benefici del francès.

Vestits amb granotes de treball blaves, els components de Les Mécanos propulsen les seves veus en cascada mitjançant arranjaments harmònics per reinterpretar una selecció moderna, però alhora lligada als orígens populars de les lletres i les melodies de repertoris tradicionals procedents del cant polifònic. A l’escenari, obren les portes del seu taller amb cançons per ballar i beure, però també de treball, de lluita, d’amor o de sàtira política i religiosa.

Els instruments de percussió que els acompanyen, com el bombo i els goliats, se sumen a les percussions creades amb ferralla variada. Rémi Bacher toca els cròtals; Gaël Bernaud i Jonathan Duraj, el goliat i el bombo; Martin Bub, les llantes i les claus angleses; Antoine Chillet, els bidons; Sylvère Deco, les claus angleses i els bidons; Benoit Feugere, les claus angleses i el goliat; Jérémie Plasson, la flauta i les llantes, i Guillaume Sbaiz i Simon Pourrat, els tub d’escapament i el güiro.

Paral·lelament al seu projecte musical i creatiu, Les Mécanos participen activament en projectes de mediació cultural i divulgació de la transmissió oral i intergeneracional que els ha dut a actuar en festivals de rock, museus, petites sales municipals, esglésies, residències d’avis, escoles i presons. D’aquesta manera, aquestes dues activitats s’encreuen i retroalimenten l’aposta del grup per la reapropiació per part de les generacions més joves dels costums, la llengua i altres tradicions culturals quasi oblidades.

L'entrada per veure aquest grup de mecànics en acció costa 10 euros i es pot comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 21 març 2023
  • Comparteix