Tornar

Fotografia de les intèrprets del muntatge Els ossos de Montaigne

Vides en suspensió

A partir de diversos pensadors clàssics i contemporanis, Els ossos de Montaigne reflexiona sobre el valor de la interrupció i el silenci en les nostres rutines.

Fins a l’11 de juny es pot veure al Centre de les Arts Lliures Els ossos de Montaigne, un espectacle d’escena híbrida dirigit per Glòria Balañà Altimira que vol reflexionar sobre el temps que s’atura bruscament: què succeeix quan un fet imprevisible com una malaltia, una guerra o un accident altera la nostra vida?

Ja va passar durant la pandèmia de la Covid-19. De cop i volta, el món es va aturar i les nostres vides van quedar en suspens. De fet, la idea del projecte va néixer llavors, a partir d’uns intercanvis de reflexions i materials generats virtualment durant el confinament i les setmanes immediatament posteriors.

La troballa d’unes restes mortals al soterrani del Museu d’Aquitània a Bordeus que podrien correspondre a Michel de Montaigne va motivar que la peça prengués la seva figura com a punt de partida. Aquest humanista del segle XVI es va retirar de la vida pública durant deu anys per escriure els seus Essais, en els quals es preguntava per la manera com s’havia de viure la vida. 

En el moment que es localitzen els seus ossos, l’acció queda suspesa i dona pas a tres figures femenines i un seguit de pensaments –de vegades en la llengua original en què van ser escrits– de Montaigne, però també de Pascal, John Cage, Susan Sontag, Slavoj Zizek, Franco Bifo Berardi o Paul B. Preciado, entre altres.

Mitjançant la dramatúrgia sonora i visual, i el llenguatge físic i coreogràfic, el muntatge uneix la filosofia, el teatre i la dansa per crear una “experiència íntima” a través dels auriculars. “Volem acostar algunes reflexions el més a prop possible de l’espectador sobre aspectes com el temps d’espera, la incertesa, la suspensió, el silenci, l’amor i la mort”, expliquen els seus creadors.

Aquest projecte, que és una coproducció del Grec 2022 Festival de Barcelona i que ha comptat amb el suport de les Beques Premis Barcelona 2020, és el resultat de la unió de talents diversos. Al costat de la seva impulsora i directora hi trobem el dramaturg i traductor Sadurní Vergés, el músic Àlex Polls, l’artista multidisciplinari Alfonso Ferri, la il·luminadora Sylvia Kuchinow, la dissenyadora de vestuari Marta Rafa, l’actriu Daniela Brown i les ballarines i coreògrafes Marina Fullana i Laura Lliteras.

L’entrada per viure aquesta experiència sensorial costa 20 euros i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí.

Data de publicació: Dimecres, 31 maig 2023
  • Comparteix