Tornar

Cartell 2023 25N: 'Pregunta, parla, escolta. Dia Internacional contra la violència envers les Dones.'

Els centres cívics amb la lluita per a l'eliminació de la violència contra les dones

Els equipaments de la ciutat ofereixen un ampli ventall d’opcions que inclouen teatre, tallers, conferències, rutes, entre d’altres, en el marc del 25N.

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona presenta una extensa programació per aprofundir en el 25N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. Aquesta és una jornada dedicada a la commemoració i la visibilització amb l’objectiu de sensibilitzar i erradicar les violències masclistes. La programació acull activitats de tota mena, des de muntatges teatrals, tallers, xerrades, exposicions, concerts, itineraris, projeccions i propostes per a tota la família. 

Us hi esperen una dotzena d’espectacles amb històries d’autoconsciència i superació per reflexionar al voltant de les violències que reben les dones entre les quals hi ha obres com el monòleg musical  Tómbola, amb cançons de Marisol; el teatre documental de Verónica Pallini a No entenc els homes; així com un petit recital a càrrec de Sònia Moll a This poem is not consent. Enguany, fins al 15 de desembre, se celebra el festival de teatre Dona Crea-Crea Mujer.

També es duran a terme converses i conferències per analitzar diverses tipologies de violències que afecten les dones relacionades amb qüestions com la cultura de la violació, la invisibilització, les agressions o la salut. No us perdeu la xerrada de Diana Morena sobre les característiques de les Violències de gènere digitals, la Radiografia i evolució dels feminicidis, a càrrec de la periodista Graciela Atencio i, dins de l’àmbit mèdic, Salut (també) per a les dones, del col·lectiu Igualitàrium.

Els centres cívics de Barcelona us conviden a participar a més d’una desena de tallers reivindicatius que abasten temes com cinema, autodefensa, còmic, tecnologia, brodat, pintura de bosses, creació de cartells, divulgació històrica i composició feminista. Podreu descobrir propostes com Dones de pel·lícula, per reflexionar sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual. També podreu obtenir tècniques, habilitats i aptituds per protegir-vos en situacions d’agressió amb Autodefensa feminista i Autodefensa: feminisme de la violència.

No hi podien faltar els recorreguts visuals amb deu exposicions que es despleguen als diferents centres cívics. Hi destaquen mostres com Les dones que falten, en record a les dones assassinades; Marcadas, que explora l’opressió física que reben les dones; i Llibertat Ródenas, 1893-1970, cedida per l’Institut Català de les Dones per recuperar i divulgar la memòria i figura de l’anarcosindicalista i anarcofeminista. 

És imprescindible reservar un espai per a la música i donar veu a les dones amb múltiples concerts, entre els quals, hi ha artistes com Carla Collado, La Maga, Juliette Robles o Marea Lila de rodautors. A més, es brinda una secció dedicada al setè art amb pel·lícules de ficció i documentals de dones d’orígens diversos. Algunes de les projeccions són Lost in translation, de la directora Sofia Coppola, La dona tancada, de Valèria Cuní, Miguel Ferreiro i María Martos, o La boda de Rosa, d’Icíar Bollaín.

S’hi organitzen cinc rutes i itineraris per reivindicar l’espai públic de les dones i descobrir les places i carrers de la ciutat des d’una perspectiva de gènere. Teniu l’oportunitat de fer-ho a Dones i espai públic, Les Corts; Les dones a la Verneda de Sant Martí per conèixer la història de les dones amb nom de carrer al barri; i Besàvies feministes, un itinerari per Sarrià sobre tres pioneres del sentiment feminista: Dolors Monserdà, Carme Karr i Dorotea Chopitea.

Finalment, s’hi programen activitats per a tota la família que aborden la diversitat i la igualtat de gènere, alhora que desmunten creences assumides en funció del gènere amb treballs manuals,  contacontes i projeccions.

Aquestes només són algunes de les opcions en el marc de la jornada del 25N, i els horaris i els preus varien segons les sessions. Els equipaments, durant tot l’any, donen visibilitat a les dones i fomenten l’empoderament femení, però, per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, presenten aquestes propostes específiques que podeu consultar detalladament a la pàgina web de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 20 novembre 2023
  • Comparteix