Tornar

Els Tres Tombs de Barcelona arriben a l'edició 192

Els Tres Tombs, punta de llança del cicle festiu de Sant Antoni

Els animals, els carruatges i el foc, protagonistes de les activitats que es duran a terme a diferents punts de la ciutat

Diu la tradició que quan sant Antoni Abat –nascut a Egipte al segle III– va visitar Barcelona, va guarir un porquet que el va acabar acompanyant tota la vida, i la imatgeria del sant n'és bona mostra. De ben segur té a veure aquesta història amb el fet que a la capital catalana la festivitat del patró dels animals –s'escau el 17 de gener– se celebri amb especial devoció, i que siguin moltes les activitats que s'organitzen el primer mes de l'any al seu voltant. És el que es coneix com a cicle festiu de Sant Antoni, i enguany abraçarà del dia 13 al 28.

La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona serà un dels moments més destacats. Suma 192 edicions, i tindrà lloc el 21 de gener. Els cavalls i carruatges participants es trobaran a la cruïlla dels carrers de Calàbria i de Floridablanca, i, després del pregó del mestre pastisser Christian Escribà, emprendran un llarg recorregut que passarà, entre altres vials, per la ronda de Sant Antoni, el carrer de Pelai i la Rambla, i que finalitzarà a la plaça de Sant Jaume. Mentre no arriba el seguici a la plaça, El Pont d'Arcalís amenitzarà l'espera amb un concert especial de músiques dedicades a sant Antoni recollides arreu dels territoris de parla catalana.

Hi haurà altres propostes relacionades amb els Tres Tombs. Per exemple, la tarda del 14 de gener l'Hípica la Foixarda obrirà portes, amb una festa amb cavalls i carruatges. L'endemà l'Arca de Noè, associació integrant de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni, durà a terme una visita al Parc Zoològic. I el dijous 19 a les 20 h hi haurà una xerrada titulada El cavall i la festa. Sant Antoni, Sant Medir, Sant Joan... a la sala d'actes de la Casa dels Entremesos.

La del 21 no serà l'única cavalcada dels Tres Tombs d'aquests dies. El vespre del dissabte 14 serà un altre moment especial, ja que Els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu de Palomar celebraran la 25a edició. Per commemorar-ho, la colla de diables La Satànica de Sant Andreu ha preparat un muntatge especial, i musical, d'aquesta festa que mescla teatre i pirotècnia. El matí següent, a l'antiga vila de Sant Andreu de Palomar, es duran a terme uns Tres Tombs molt més tradicionals –arriben a les 90 edicions–, amb inici i final al carrer de Sant Adrià.

Però encara hi ha molt més. I és que dins del cicle festiu de Sant Antoni també s'inclouen actes com ara la inauguració del Tradicionàrius, el festival folk barceloní per excel·lència, i que aquest any també està de celebració: commemora els 30 anys de vida. L'obertura, amb una festa i concert especials, serà el divendres 13 a la plaça de la Vila de Gràcia i al Centre Artesà Tradicionàrius. El dissabte 14 una cercavila encetarà la Festa Major de Sant Antoni. Hem de destacar també els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia, del 26 al 28, amb exposicions, tast de productes mallorquins, tallers, cercaviles, concerts i l'encesa de foguerons a les places de Gràcia, com a homenatge a la cultura popular mallorquina. Finalment, el barri del Clot pren part del cicle festiu amb la Porkada, una proposta recent protagonitzada pel Pork del Clot i altres porcs de foc convidats. Serà la tarda-vespre del dissabte 28 de gener.

Cicle festiu de Sant Antoni.
Dates: del 13 al 28 de gener.
Espai: diferents indrets de la ciutat.
Preu: gratuït.
Més informació aquí.

Data de publicació: Dimecres, 11 Gener 2017
  • Comparteix