Ciència, art i pensament a la Fundació Antoni Tàpies
El centre d’art acull una exposició amb obres de Tàpies i altres artistes que pren com a punt de partida un conegut volum dels anys cinquanta del segle passat.
El mètode científic, el pensament, la creació artística... La relació entre totes aquestes coses va ser el centre d’un seguit de xerrades que es van organitzar els anys cinquanta i que projectaven una mirada sobre el món que venia. Aquelles xerrades van donar origen a un volum que, a la vegada, ara inspira un seguit d’artistes, entre els quals el mateix Tàpies o altres d’actuals com Lúa Coderch o John Baldessari, que miren de dur aquelles reflexions al nostre temps. Veniu a veure la mostra “A=A, B=B” fins al 3 de març.
La localitat suïssa de Sankt Gallen va acollir l’any 1954 un seguit de xerrades entre noms destacats de la ciència i de la filosofia que van donar com a resultat un volum que aplegava aquelles reflexions, les posava negre sobre blanc i començava a dibuixar el mapa del món nou que vindria en anys posteriors.
Per a Tàpies va ser un llibre fonamental que no només va tenir molts anys a la tauleta de nit, sinó que va inspirar moltes obres de l’artista, que partien, de fet, de les reflexions que havia llegit en aquesta obra.
Quin és l’esperit del mètode científic? Què impulsa els homes i les dones a fer ciència i a descobrir aspectes nous del món cada dia? Quina relació té aquesta ciència que practica la humanitat amb la creació artística?
Eren preguntes que es formulava l’artista, que apareixien en aquest volum i que ara, setanta anys després que fos escrit, recuperen un seguit d’artistes que parlen amb el llenguatge de l’art actual sobre els temes que ens plantejava aquella obra dels anys cinquanta.
En aquesta mostra, comissariada per Pep Vidal, veureu obres de Tàpies, però també d’artistes com Daniel Bejar (a la imatge, l’obra Peekskill , Nova York, 2015. © Daniel Bejar, 2023), Jorge Carrión, Agathe Casals, Lúa Coderch, Violeta Mayoral, Mariona Moncunill, Tanit Plana, Nimesh Ramesh Chahare, Irene Solà, Irena Visa, Ian Waelder o el desaparegut John Baldessari.
Si voleu veure una mostra que lliga creació artística i pensament científic, veniu a la Fundació Antoni Tàpies, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.