Tornar

Nit Europea de la Recerca

Ciència nocturna

Una nova edició de la Nit Europea de la Recerca porta a Barcelona i altres municipis catalans activitats de divulgació per a tothom.

Quan cau el sol, l’últim divendres de setembre, més de 300 ciutats de 30 països europeus organitzen de manera simultània esdeveniments per acostar la recerca, la tecnologia i la innovació a la ciutadania a través dels seus protagonistes, els científics i les científiques. El motiu és la celebració de la Nit Europea de la Recerca, una gran iniciativa de divulgació científica promoguda per la Comissió Europea. Des de fa anys, Barcelona se suma a la Nit de la Recerca que, en aquesta edició, acollirà activitats entre el 21 i el 24 de setembre, junt amb quatre nodes catalans més: Girona, Tarragona, Lleida i Vic.

A Barcelona, la Nit de la Recerca està coordinada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (l’ACCC) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). En aquesta edició, les activitats tindran lloc a quatre equipaments barcelonins (el Centre Cívic Joan Oliver, Vil·la Urània i la Casa Golferichs) i a dos de l’Hospitalet de Llobregat, però a més, la Nit d’enguany també inclou una sessió de microxerrades online que es podran seguir en directe a través del canal de YouTube de l’esdeveniment.

A més de les microxerrades, la Nit de la Recerca inclou altres formats a través dels quals, els científics i les científiques transmetran al gran públic el coneixement sobre les seves especialitats. Així, diverses taules rodones ens faran viatjar a forats negres remots i comprendre què són les ones gravitacionals, ens posaran al dia dels darrers avenços de la genètica i ens permetran conèixer de quina manera l’economia col·laborativa pot contribuir a la transformació social. A través de xerrades descobrirem com les tecnologies digitals poden ajudar-nos a reduir les emissions de carboni en sectors com l’aeronàutic o l’energètic, quin vincle hi ha entre història i medi ambient, i quins reptes ètics planteja la intel·ligència artificial. I mitjançant un seguit de tallers, posarem en pràctica alguns coneixements de la teoria quàntica, sabrem com s’ho fan els dispositius digitals per reconèixer les cares de les persones i prendrem consciència de la importància de mantenir l’activitat física per combatre malalties cròniques.

La Nit de la Recerca és molt més. Consulteu el programa i gaudiu-la! Trobareu tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 16 Setembre 2021
  • Comparteix