Tornar

Ciència, noves tecnologies i drets humans

Ciència, noves tecnologies i drets humans

Un cicle de conferències per debatre els avenços que incideixen sobre els nostres drets i llibertats.

El progrés tecnològic i científic ha permès una millora de la qualitat de vida de les persones, però certs aspectes del nou coneixement que es genera als laboratoris d’una ciutat com Barcelona, un dels referents europeus en recerca i el desenvolupament, pot tenir incidència en els drets humans, la privacitat, l’ètica o la igualtat. Per debatre-ho, el Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona, organitza un cicle de debats que té lloc a la Residència d’Investigadors durant quatre dimecres consecutius.

Les noves tecnologies digitals han revolucionat el segle XXI. Avui estem hiperconnectats, l’accés a la informació és més fàcil que mai i tota mena d’aplicacions ens fan la vida més senzilla. A més, aquesta revolució és cada cop més accelerada i els dispositius que utilitzem a diari poden quedar obsolets en tan sols un any de vida. L’obtenció de recursos naturals per a la fabricació creixent d’aparells tecnològics i el processament dels residus que tot això genera, tenen un impacte directe sobre el medi ambient i generen seriosos conflictes humanitaris en diverses regions del planeta. Aquest tema serà l’objecte de debat de la sessió del 5 de juny.

Precisament, la mateixa hiperconnexió i democratització del coneixement que permeten les noves tecnologies comporten al seu torn una sèrie de riscos contra la intimitat de les persones, la seva dignitat i privacitat o fins i tot contra certs aspectes socials. Moltes d’aquestes amenaces deriven de la quantitat de dades, de caràcter personal o no, que compartim i generem a través de tota mena de plataformes, xarxes socials i aplicacions. El 19 de juny, la sessió abordarà la relació entre drets humans, noves tecnologies i privacitat.

I un altre debat posarà el focus en la igualtat entre homes i dones. Malgrat els inqüestionables avenços, les dones segueixen figurant en segon terme en el sistema de ciència i tecnologia, tot i ser més presents que els homes en moltes disciplines. En aquesta línia, el 12 de juny, el debat se centrarà en analitzar la vulneració dels drets de les dones que representa la invisibilització de la seva tasca i aspectes com la dificultat amb què es troben a l’hora d’assolir càrrecs de responsabilitat o de guanyar reconeixements per la seva contribució al coneixement.

Es pot seguir el debat a les xarxes socials amb el hashtag #dretsiciència i visionar les conferències passades, aquí. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 05 Juny 2019
  • Comparteix