Tornar

Fotograma de la pel·lícula Los olvidados de Luis Buñuel

La visió subversiva de Luis Buñuel

A la Filmoteca de Catalunya tindrà lloc una exposició i un cicle de projeccions que remarquen la destacada col·laboració entre el cineasta aragonès i el director de fotografia Gabriel Figueroa, originari de Mèxic.

Luis Buñuel va ser un director enigmàtic, que va desafiar les convencions i va crear un món surrealista ple de provocació i ironia. Les seves pel·lícules fascinen i, sovint, desconcerten. Un artista que va ser capaç de desmuntar els pilars de la moralitat i la religió, però també de mostrar la bellesa de la vida i la mort. Fins al 27 d'agost, una exposició gratuïta a la Sala d'exposicions de la Filmoteca de Catalunya ens ofereix una aproximació a la seva obra. Va acompanyada del cicle de cinema Univers Buñuel, que projecta durant la durada de l'exposició alguns dels seus millors títols.

El director aragonès es va exiliar arran de la dictadura franquista i, després d'un llarg periple, va trobar un nou lloc on establir-se a Mèxic. Allà va conèixer Figueroa, un dels millors directors de fotografia amb qui va començar a col·laborar en la seva pel·lícula Los olvidados (1950).

Es tracta d'una presentació sobre el cinema i el surrealisme cinematogràfic de Buñuel, centrant-se en la seva col·laboració amb Gabriel Figueroa com a director de fotografia en algunes de les seves pel·lícules més provocadores i estranyes. La mostra inclou referències a algunes de les seves obres més conegudes com El ángel exterminador o Simón del desierto. La Fundación Televisa i la Filmoteca de Catalunya conviden l'espectador a endinsar-se en aquest univers d'obsessions, que, com afirma amb encert Héctor Orozco en la presentacióoscil·len "entre el somni i la vigília, que tant es projecten a la pantalla gran com a l'espai infinit de les nostres pupil·les".

El cicle Univers Buñuel ofereix una sèrie de projeccions cinematogràfiques que acompanyen aquesta exposició, titulada El somni de la llebre. El cinema de Luis Buñuel i Gabriel Figueroa. Ens proposa un diàleg entre les set pel·lícules que Buñuel va fer a Mèxic amb la col·laboració de Figueroa i altres produccions franceses i espanyoles del mateix cineasta. Tot plegat, una oportunitat única per endinsar-se en el seu particular món i conèixer de prop la seva obra cinematogràfica.

L'entrada a l'exposició és gratuïta, però fer la cal reserva, des d'aquest enllaç. El cicle de cinema té un preu de 4 € per pel·lícula.

Data de publicació: Dijous, 04 maig 2023
  • Comparteix