Tornar

Imatge d'un fotograma de Matadero, un exercici de metacinema

Santiago Fillol presenta ‘Matadero’

El productor i guionista estrena la seva primera pel·lícula de ficció com a director, un exercici de metacinema sobre la violència política.

L’1 de desembre, els Cinemes Verdi acolliran l’estrena de Matadero, l’últim llargmetratge de Santiago Fillol. El mateix director serà l’encarregat de fer-ne la presentació. 

Nascut a l’Argentina el 1977, Fillol es va doctorar en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on imparteix classes de cine. En paral·lel a la seva tasca docent, ha fet de productor, és membre de CINEMA (Col·lectiu d’Investigació Estètica dels Mitjans Audiovisuals) i col·labora com a coguionista amb cineastes com Nicolas Klotz i Oliver Laxe. L’any 2009 va codirigir, juntament amb Lucas Vermal, el seu primer documental, Ich bin Enric Marco, sobre la veritable història de l’expresident de l’Amical de Mauthausen.

Al costat del esmentat Oliver Laxe, va signar els guions de Mimosas (2016), un “western religiós”, i O que arde (2019), un drama rural ambientat a Galícia que va obtenir el Premi del Jurat del Festival Internacional de Cannes i els premis a la millor pel·lícula i al millor guió del Festival Internacional de Mar de Plata.

El 2020, Fillol es va embarcar en una nova aventura com a director i guionista de Matadero, que ara veu la llum. Rodada entre les Illes Canàries i l’Argentina, la pel·lícula és una adaptació de l’obra que va escriure el poeta i escriptor romàntic Esteban Echeverría, entre 1838 i 1840.

La cinta trasllada l’acció a l’any 1974 i narra l’arribada a la Pampa argentina d’un realitzador nord-americà amb l’objectiu d’enregistrar una faula sobre la lluita de classes que van protagonitzar, a mitjan segle XIX, un grup de treballadors del camp que va assassinar els seus patrons. En un exercici de metacinema, el rodatge de la pel·lícula es veu sacsejat pels esdeveneniments socials i polítics del moment, fins al punt que la persecució violenta i indiscriminada que es desferma aleshores al país contra els integrants de l’esquerra provoca que els joves actors es plantegin ingressar en la militància clandestina.

L’entrada per assistir a la première val 4,90 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 25 novembre 2022
  • Comparteix