Tornar

Un collage fet amb fotografies estenopeiques de diverses ciutats

"Ciudades enlatadas" o les fotografies cuinades de Lola Barcia i Marinela Forcadell

Sí, no hi ha cap dubte que són fotògrafes i de les bones, però Lola Barcia i Marinela Forcadell es defineixen a sí mateixes com "fotolateras" i diuen que no fan fotos, sinó que les cuinen. Per entendre-ho, veniu entre l'1 i el 23 de setembre a l'Espai Fotogràfic Can Basté.

Situat en una antiga masia del barri del Turó de la Peira, al districte de Nou Barris, l'Espai Fotogràfic Can Basté és actualment un dels espais de gestió ciutadana de referència a la ciutat pel que fa a la fotografia i la imatge. Aquí es fan exposicions, però també cursos i tallers de tota mena.

I entre els cursos que s'organitzen, sempre n'hi ha algun de dedicat a la fotografia estenopeica, que és precisament la modalitat de fotografia per la que aposten aquestes dues fotògrafes. 

Potser sí, que som en el temps de la fotografia digital i que avui una tarja de la mida d'un botó pot contenir milers de fotografies, però el camí que han fet Lola Barcia i Marinela Forcadell és l'invers. Elles fan servir una llauna amb un forat. Ni lent ni disparador ni òptiques ni objectius... Han portat al límit el concepte de fotografia estenopeica i han pres imatges d'una pila de ciutats fent ús, només, de les seves llaunes.

Perquè sí, elles surten de viatge amb les maletes carregades de llaunes, dins de cadascuna de les quals hi ha un paper fotogràfic que, en descobrir el foradet que han practicat, quedarà impressionat amb la imatge viatgera corresponent. Elles no fan fotos, sinó que trien amb cura el lloc des d'on han de prendre la imatge, analitzen amb detall el temps d'exposició i revelen l'original de manera artesanal. D'aquí que diguin que no fan fotos, sinó que les "cuinen".

Penseu-hi mentre us mireu les imatges que han aconseguit i que, amb la seva nitidesa i qualitat artística, demostren que, més enllà dels avenços de la tècnica i les facilitats que apareixen cada dia, el més senzill... sempre funciona!

Si voleu saber més sobre les Ciudades enlatadas i les "fotolateras" que les han retratades, consulteu el web de l'Espai Fotogràfic Can Basté.

 

Data de publicació: Dijous, 03 Agost 2017
  • Comparteix