Tornar

L'investigador Santiago Giralt
D'esquerra a dreta, Martí Català, Sergio Alonso, Clara Prats, Enric Alvarez i Daniel López-Codina
La biòloga Núria López-Bigas

Els Ciutat de Barcelona premien treballs sobre el càncer, la covid-19 i el clima

Els guardonats són Santiago Giralt, Núria López-Bigas, Ferran Muiños, Abel González-Pérez i el grup de recerca BIOCOMSC de la UPC.

Ja es coneixen els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 en les categories científiques. Els jurats han guardonat estudis i treballs relacionats amb el clima i les migracions humanes, el càncer i la covid-19.

El premi en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra ha estat per a Santiago Giralt, investigador del Geosciencie Barcelona-CSIC, pel treball Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. El treball destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits. El jurat ha volgut destacar el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del CREAF, de la Universitat de Barcelona i de l’ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel González-Pérez han estat guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona 2021 de Ciències de la Vida, pel treball titulat In silico saturation mutagenesis of cancer genes publicat a la revista Nature. El jurat considera que aquest treball contribueix a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors  i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals. Així mateix, el veredicte esmenta la importància d’aquest estudi per a l’avenç transversal en diferents disciplines de recerca bàsica tals com la genòmica, la biologia evolutiva i la biologia cel·lular.

En Ciències Experimentals i Tecnologia, el premi ha anat a parar al grup de recerca BIOCOMSC de la UPC, format per la investigadora Clara Prats i els investigadors Daniel López-Codina, Enric Álvarez Lacalle, Sergio Alonso i Martí Català. Se n'ha valorat la contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica de la covid-19 i, especialment, la seva tasca de divulgació i comunicació de la ciència, fent accessible i comprensible per a la societat el seguiment diari de l’evolució a curt termini de les dades epidemiològiques.

Més informació sobre els Premis Ciutat de Barcelona, en aquest enllaç.

Podeu saber també les persones guardonades en Arquitectura, Urbanisme i Disseny, Educació i Cultura Popular i Comunitària.

Data de publicació: Dimarts, 01 Febrer 2022
  • Comparteix