Tornar

Una fotografia mostra una visitant mirant-se els quadres de l'exposició

El classicisme transgressor de Robert Mapplethorpe, a la Galeria Senda

La mostra Hunted Obsession aplega una tria de fotografies de gèneres diversos firmades per l'artista nord-americà.

L'espai d'art del carrer de Trafalgar acull aquests dies imatges d'un dels fotògrafs més icònics i influents del segle XX, Robert Mapplethorpe (a la imatge, una vista de l'exposició Hunted Obsession. Galeria Senda). Una vintena d'obres de la Robert Mapplethorpe Foundation, formen part de la mostra, que es pot veure fins a l'11 de novembre.

L'exposició Hunted Obsession és, de fet, la quarta dedicada a l'artista que acull la Galeria Senda, un espai que aposta pel caràcter actual i per la força inacabable d'un artista que va viure en la Nova York dels anys 70 i 80. En aquells temps, no només apareixien les primeres mostres de les cultures punk i gai, sinó que vivia una eclosió de l'art fotogràfic.

Nascut l'any 1946 a la gran ciutat nord-americana, Mapplethorpe va començar a destacar en el món de l'art els anys 70 del segle passat, com a fotògraf, l'art pel qual es decantaria, però també com a escultor.

Els primers collages eròtics i les polaroids que prenia es combinaven amb nus, retrats de personatges coneguts i natures mortes, tot retratat amb una càmera de gran format.

Són, majoritàriament, imatges en blanc i negre, malgrat algun ús ocasional del color, en les quals temes homoeròtics són tractats sovint amb un estil gairebé clàssic i influït per la manera de fotografiar d'artistes com Man Ray o Helmut Newton. Les obres van sempre a la recerca d'un equilibri entre unes imatges de vegades transgressores o trasbalsadores i una estètica de caràcter clàssic.

En les fotografies que veureu, sovint la identitat (i en concret, la identitat sexual) queda difuminada. Són creacions en les quals l'autor busca un punt d'equilibri entre l'ordre i el caos, els aspectes masculí i femení o la vida i la mort.

Les imatges de Mapplethorpe creuen els límits d'allò que l'espectador espera veure, creant unes imatges volgudament xocants i d'impacte, embolcallades en unes ombres nítides i un estricte blanc i negre que remeten a la idea de la bellesa i l'equilibri clàssics.

Si voleu veure una nova tria d'obres de Robert Mapplethorpe, veniu a la Galeria Senda a veure les imatges que formen Hunted Obsession, però abans consulteu al web tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dilluns, 02 Octubre 2023
  • Comparteix