Tornar

Aula 141

Cultura científica al Guinardó

Aquest maig, el programa divulgatiu Aula 141 proposa tres xerrades sobre la salut, la física de partícules i la relació de la ciència amb les humanitats.

Els equipaments municipals de proximitat com els centres cívics ofereixen un munt de propostes per tal d’apropar la cultura, des de totes les seves facetes, als barris de Barcelona. Un d’ells, el Centre Cívic Guinardó, fa una clara aposta per compartir amb el veïnat i visitants d’altres districtes de la ciutat píndoles de coneixement científic a través del seu programa divulgatiu Aula 141. Aquest mes de maig, el cicle fa tres propostes per aprofundir en les partícules anomenades neutrins, debatre la concepció de la ciència com una part més de la cultura i conèixer alguns aspectes de l’envelliment i la salut.

L’univers es compon de partícules, la propietat i relacions de les quals descrivim mitjançant el model estàndard de la física de partícules. Des del segle passat, l’avenç de la ciència i la tecnologia ha permès anar descobrint les partícules que prediu el model. Però hi ha partícules molt esquives i difícils de detectar, com ara els neutrins. Encara avui, malgrat el progrés tecnològic, la seva difícil detecció dificulta definir les seves propietats. Per parlar-ne i per conèixer l’impacte que suposaria descobrir les propietats dels neutrins, el físic Saül Pasqual-Diaz pronunciarà la xerrada Maleïts neutrins esmunyedissos, el dimecres 4 de maig.

Segur que algun cop us han preguntat si sou de ciències o de lletres. Aquesta és una separació artificial que s’ha anat eixamplant al llarg dels segles, quan en la realitat, la ciència és una peça més de la cultura com també ho són l’art i les humanitats. El dimecres 11 de maig, l’historiador de la ciència Carlos Acosta donarà la xerrada De ciències o de lletres? I si canviem la pregunta?, amb què podreu comprovar que ambdós àmbits no només estan estretament connectats sinó que es necessiten l’un a l’altre.

I el dimecres 18 de maig, una xerrada a càrrec de Concepción Padilla i Sara Borrell, de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, revelarà com ha millorat l’esperança de vida de les persones amb síndrome de Down al llarg de les últimes dècades. Això ha fet que apareguin noves patologies associades a l’envelliment entre aquestes persones, com ara la malaltia d’Alzheimer. És la xerrada Síndrome de Down, envelliment i malaltia d’Alzheimer, en la qual esbrinareu cap a on avança la recerca en aquesta línia.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 28 Abril 2022
  • Comparteix