Tornar

Moment d'un assaig de Desig. Un tramvia

Paul Berrondo adapta l'obra mestra de Tennessee Williams

Desig. Un tramvia se centra en els quatre personatges principals del text del dramaturg estatunidenc, interpretats al Centre de les Arts Lliures per Cristina Brondo, Iván Hermés, Maria Lanau i Sergio Matamala.

La trama d'Un tramvia anomenat Desig, de Tennessee Williams, és prou coneguda, ja sigui perquè s'ha assistit a alguna de les adaptacions teatrals que se n'han fet, se n'ha llegit el llibre o se n'ha vist la pel·lícula estrenada l'any 1951 amb direcció d'Elia Kazan i protagonitzada per Vivien Leigh i Marlon Brando. La filla d'una família de rics terratinents visita la seva germana petita, que viu en un dels barris més degradats de Nova Orleans amb un home de maneres rudes. La trobada, que havia de ser breu, es converteix en una bomba de rellotgeria que esclata desemmascarant els deliris i les misèries dels personatges, i també la realitat i els vicis de bona part de la societat nord-americana. Paul Berrondo n'ha fet ara una nova dramatúrgia; n'ha capgirat el títol, per convertir-lo en Desig. Un tramvia, i presentarà el muntatge, que ell mateix dirigeix, del 30 de novembre al 18 de desembre al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa.

Berrondo ha volgut treballar el text com un joc de miralls dels quatre personatges principals, que interpreten Cristina Brondo, Iván Hermés, Maria Lanau i Sergio Matamala. El dramaturg ha indagat, segons explica, en "com s’entrellacen els seus desitjos, fins a arribar a la imatge més crua d’ells mateixos, que els enfrontarà amb els seus propis monstres". Berrondo manifesta la seva atracció per l'obra de Williams per "com la seva poesia sorgeix d’una prosa directa i realista", i considera el text, publicat el 1947, d'una gran actualitat, ja que tracta qüestions com les violències masclistes, els estigmes entorn la salut mental i els prejudicis sobre les classes socials.

Més informació i entrades, en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 25 novembre 2022
  • Comparteix