Tornar

Com es diagnostica la covid-19?

Com es diagnostica la covid-19?

Una xerrada online sobre les tecnologies que s’utilitzen per analitzar la transmissió del coronavirus i la incidència de la malaltia.

Des de la irrupció de la covid-19 al món, el terme «PCR» ha passat a formar part del nostre vocabulari quotidià. És present a tots els mitjans de comunicació i l’utilitzem sovint quan sabem d’algú sospitós d’haver contret la malaltia. En menor mesura, també són comuns «test d’antígens» i «test serològic». Tots ells s’empren per diagnosticar la covid-19, però sabem en què consisteixen i quan cal utilitzar una tècnica o una altra? Per explicar-ho, la Residència d’Investigadors acull la xerrada Tecnologies bioanalítiques per al diagnòstic de la covid-19 dins del seu cicle Dilluns de ciència. La conferència anirà a càrrec de Pilar Marco, professora d’investigació del CSIC, i César Fernández, investigador també del CSIC, i es realitzarà el dilluns 18 de gener via streaming des del lloc web del centre.

«PCR» prové de les sigles angleses de «Reacció en Cadena de la Polimerasa», una tècnica molt utilitzada en biologia molecular durant les darreres dècades. La PCR consisteix a generar un enorme nombre de còpies d’un fragment d’ADN o ARN determinat de tal manera que es pugui identificar aquesta seqüència amb una probabilitat d’error mínima. Les còpies les genera la polimerasa, l’enzim que s’encarrega de replicar l’ADN quan les nostres cèl·lules es divideixen. En el cas de la covid-19, el que s’amplifica és l’ARN del coronavirus SARS-CoV-2, és a dir, en el cas que una persona l’hagi contret, la PCR permetrà fer moltes còpies del seu ARN de manera que es podrà identificar i es diagnosticarà a aquesta persona com a positiva.

El test d’antígens es basa en un altre principi: la detecció de proteïnes del virus. A diferència de la PCR, aquesta prova permet un diagnòstic de la infecció molt més ràpid, però cal fer-lo en determinades circumstàncies i és lleugerament menys fiable. El test serològic, en canvi, es basa en la detecció de la presència d’anticossos, proteïnes que genera el nostre cos per defensar-se d’un agent infecciós. Un cop generats, aquests anticossos romanen per tal d’anticipar-se a futures reinfeccions. El test serològic, en cas de donar positiu, indica que la persona ha passat o està passant la covid-19.

Les tres tècniques estan jugant un paper clau en la detecció precoç i el seguiment de l’evolució de la pandèmia, però cada una té el seu ús. A la xerrada es donaran a conèixer en profunditat tots els detalls de les proves, els seus fonaments i en quins casos cal utilitzar una o una altra.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 08 Gener 2021
  • Comparteix