Tornar

Mostra de cèl·lules.

Un dijous de ciència al mes

Comença la quarta edició del cicle de conferències al voltant de la innovació tecnològica i científica.

A l’època en la qual vivim patim canvis constants en l’àmbit científic i tecnològic. El futur ens depara revolucions en aquests dos àmbits, fins al punt d'influir directament en modificacions socials dràstiques. La societat s’acomoda a les facilitats que ens aporta la innovació i cada vegada la ciència està més relacionada amb aspectes culturals, artístics o econòmics, entre molts d’altres. L’Institut d’Estudis Catalans organitza la quarta edició dels Dijous de ciència i tecnologia, un cicle de conferències durant un dijous de cada mes de l’any per apropar temes enfocats al camp científic i tecnològic. 

La xerrada inaugural del cicle serà la del primer mes de l’any. El 26 de gener es durà a terme Present i futur de l’ALBA, la història de la font de llum de sincrotró als afores de Barcelona. Aquesta infraestructura ha esdevingut un pilar fonamental per a la investigació nacional i europea. Caterina Biscari, la directora d’aquest projecte, us n’explicarà totes les seves funcions actuals i les que estan per arribar. La llum de l’ALBA s’utilitza per a analitzar les propietats de la matèria en camps com: el sanitari, en entendre els mecanismes de les malalties per ajudar en el desenvolupament de fàrmacs i vacunes, en l’emmagatzematge d’energia, en el camp de la recerca ambiental, així com en les tecnologies de la comunicació. Actualment, està en procés de renovació per a fer el salt a la quarta generació: l’ALBA II, que estarà operativa de cara als anys trenta i continuarà proporcionant respostes en els àmbits ecològics, energètics, econòmics i de la salut. 

Durant la segona conferència descobrireu el dispositiu que converteix energia química en energia elèctrica. Sabeu de quin objecte es tracta? Les bateries, la invenció d’Alessandro Volta, seran les protagonistes de la sessió del 9 de febrer.  La llicenciada en ciències químiques i doctora en ciència de materials M. Rosa Palacín, us n’explicarà tots els detalls. Des de la tecnologia d’ió liti, que ens ha permès el desenvolupament de l’electrònica portàtil i la connectivitat permanent, fins a les característiques que l’han fet ser el canvi de paradigma energètic i promotor de l’electrificació del transport i de la reivindicació de les energies renovables. 

Al llarg dels mesos, es tractaran temes com la divulgació científica, la química, física quàntica, estadística, la situació ambiental i molts més, tots enfocats als problemes i reptes creixents del segle XXI. Consulteu tota la informació i el programa en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 18 Gener 2023
  • Comparteix