Tornar

El joier Enric Majoral, fotografiat per Dolors Porredón

Enric Majoral, 40 anys d’univers creatiu

El Museu del Disseny de Barcelona dedica una exposició a aquesta figura clau de la joieria contemporània catalana.

Fins al 27 de novembre es pot visitar al Disseny Hub Barcelona l’exposició Enric Majoral. La joia expandida, comissariada per Maia Creus, autora del llibre homònim.

Nascut a Sabadell el 1949, Majoral és un dels noms de referència de la joieria contemporània catalana. Membre del FAD, president d’Orfebres FAD del 1992 al 1997 i guanyador del Premi Nacional d’Artesania 2007, Enric Majoral ha contagiat la seva passió al seu fill Roc. S’hi va iniciar l’any 1974 de manera autodidàctica, aprenent de tot el que l’envolta: des de la natura, els oficis tradicionals i les formes arcaiques fins al món de l’art i el disseny.

L’estreta relació del joier amb la petita de les Pitiüses ha marcat les seves creacions d’or i plata, que ell mateix defineix com a “essència de Formentera”, plenes de simbolisme i significats múltiples. Fruit d’aquesta relació, Majoral va ser nomenat fill adoptiu de l’illa i el 2019 va rebre el premi Ramon Llull que atorga el Govern de les Illes Balears.

L’exposició reuneix 159 peces distribuïdes en vuit àmbits que il·lustren les etapes creatives de Majoral: Formentera casa-taller (dedicat a conèixer els seus orígens vitals, inscrits en el bressol de la cultura mediterrània i el lligam amb el territori); La joia talismà (un apartat on ressona la màgia de l’amulet i l’austeritat de la joia arcaica d’inspiració grega, fenícia i púnica);  Poètiques de l’espai (una mirada instrospectiva al joier i la seva experiència perceptiva); Joies contenidor (on les peces són el receptacle que acull matèries, closques, plantes i partícules del paisatge marí i costaner); Joia orgànica (sobre l’atracció pel món de l’aigua); Joies de sorra (penjolls, fermalls, braçalets i anells sorgits de la improvisació i la imperfecció amb l’ús innovador del poliuretà i els processos d’oxidació de la plata); La mà, l’eina, la matèria (un diàleg intuïtiu per copsar la matèria en moviment, amb acabats i textures summament expressives i vitals), i Donar nom a la joia (sobre el procés d’elecció dels noms que identifiquen les seves col·leccions). El recorregut es clou amb L’Aiguador (2019-2020), una escultura ingràvida que baixa del sostre com un planeta estrellat.

Coincidint amb l’exposició, l’Espai C (planta -1) del Disseny Hub Barcelona acull la 27a edició d’Enjoia’t, una selecció de les 26 peces més transgressores –14 en la categoria Professional i 12 en la categoria Estudiant– que concorren als Premis Internacionals de Joieria Contemporània que organitza l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD).

A més, el 29 de setembre a les 18.30 h hi tindrà lloc una taula rodona on es parlarà de la trajectòria professional de Majoral amb la participació de l’arquitecte Elías Torres Tur, l’artista Stella Rahola, i el doctor en Història de l’Art Àlex Mitrani.

Data de publicació: Dimarts, 20 Setembre 2022
  • Comparteix