Tornar

Científica

Dones de ciència

Una exposició per homenatjar a científiques i tecnòlogues que van lluitar per la igualtat en l’àmbit del coneixement.

Si alguna vegada teniu l’oportunitat de visitar el paranimf de la Universitat de Barcelona, us sorprendreu per la solemnitat de l’espai i la seva decoració majestuosa, plena de retrats i noms de personatges il·lustres de la nostra història. Però és possible que us passi desapercebut un detall no menys sorprenent: d’entre tota aquesta gent, només hi ha dues dones, de les quals, només Juliana Morell va tenir coneixements en disciplines científiques. Històricament, les dones de l’àmbit científic han estat silenciades o directament apartades d’aquestes disciplines, i encara avui, no aconsegueixen tenir plens drets i llibertats en comparació amb els homes. Per homenatjar a científiques clau de la història i reivindicar la igualtat en el sistema de ciència i tecnologia, el Centre Cívic Urgell acull fins al 18 de març l’exposició Dones de ciència.

L’exposició visibilitza a dotze dones que van lluitar per obrir-se camí en un entorn ple d’adversitats per a qui no era un home. Dotze figures gràcies a les quals la dona ha guanyat representació i reconeixement en el món científic i tecnològic. Dotze noms tan rellevants com desconeguts, fet que evidencia precisament la manca de visibilitat de les dones científiques: Adela Simó, Manuela Solís, Maria Elena Maseras, Dolors Aleu, Àngels Ferrer i Sensat, o la mateixa Juliana Morell. Us en sona alguna?

Actualment les dones tenen igualtat d’accés a les carreres universitàries i moltes disciplines científiques compten amb una proporció femenina majoritària. No obstant això, encara avui segueix existint una bretxa salarial i d’oportunitats, de promoció de les dones per tal d’assolir càrrecs de responsabilitat (l’anomenat sostre de vidre), dificultats de cara a la conciliació de la vida familiar amb la professional i un munt de casos de discriminació per raó de sexe. Dones de ciència vol contribuir a prendre consciència de totes aquestes desigualtats.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 26 Febrer 2020
  • Comparteix