Tornar

Dones i ciència

Les dones científiques de Barcelona

Seguiu la ruta organitzada per Visit Barcelona i descobriu les professionals que van revolucionar la comunitat científica de la ciutat.

Les dones científiques no sempre han tingut el reconeixement que es mereixen, ja que, malgrat les seves grans aportacions en recerca, se les ha deixat en segon pla a causa dels convencionalismes i les dinàmiques masclistes de la societat. Per a la comunitat científica de la ciutat de Barcelona, això no ha estat diferent. Per aquesta raó, Visit Barcelona organitza una de les seves rutes temàtiques homenatjant a aquestes professionals. La Ruta de les dones científiques us permetrà descobrir algunes de les investigadores més importants de la història de la ciutat.

Començareu el recorregut coneixent la història de la biòloga i botànica Creu Casas qui, a més de ser una de les farmacèutiques més rellevants del segle XX, va ser la primera catedràtica botànica del país. En visitar la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, us podreu endinsar en la història d’aquesta reconeguda i guardonada científica.

Una altra de les parades destacades són els Jardins de Laribal, on hi havia l’Escola del Bosc, una institució que optava per impartir les classes a l’aire lliure i que, gràcies a les innovacions pedagògiques de Rosa Sensat, va permetre a l’alumnat aprendre fora de les aules. La científica i pedagoga va ser la precursora del model d’escola pública catalana i va ser important per a la ciència de l’educació.

La ruta us portarà fins al Castell dels Tres Dragons, l'edifici modernista que acull una de les seus del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Després del seu ús com a restaurant, la zoòloga Roser Nos Ronchera va aconseguir obrir-lo al públic i cridar l’atenció dels polítics per captar recursos per finançar-ne les renovacions. A més, va liderar la primer modernització del Parc Zoològic de Barcelona la qual va encaminar la situació actual d’aquest espai.

L’itinerari us proposa visitar altres espais com la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, fent referència a la metgessa Dolors Aleu i Riera; la Biblioteca Francesca Bonnemaison, amb el nom de la pedagoga que va lluitar per promoure l’educació femenina, Francesca Bonnemaison i Farriols; i la Universitat de Barcelona, lloc on va estudiar Maria Assumpció Català i Poch, una de les pioneres de l’astronomia i la primera dona en doctorar-se en matemàtiques en aquesta universitat.

Seguiu la ruta i descobrir les dones científiques a qui retreu homenatge i fareu que el seu llegat no sigui oblidat. Animeu-vos-hi! Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 23 Agost 2022
  • Comparteix