Tornar

Fotografia titulada Comte de Chaumont-Quitry, Aline Masson i Raimundo de Madrazo a l’estudi, vers el 1875.

Ressons d'una època

L'exposició XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museu del Prado ofereix una mirada única a la societat del segle XIX a través d'una selecció de pintures i fotografies.

Durant el segle XIX, el retrat es va consolidar com una forma destacada de representar la societat i els seus canvis constants. A mesura que les classes burgeses prosperaven, van sorgir noves oportunitats perquè els artistes retratessin els individus més destacats de l'època. L'exposició XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museu del Prado Caixaforum Barcelona ofereix una selecció representativa del fenomen retratista en el segle XIX, sens dubte el preàmbul de la modernitat.

L'exposició inclou el quadre Fernando VII en un campamento, una obra de l'artista Francisco de Goya creada després de 1815, i també, Oriental, de Francesc Masriera, una pintura a l'oli sobre tela creada el 1892. L'obra mostra a una dona vestida amb roba tradicional de l'Orient Mitjà. Masriera és conegut pels seus retrats i les seves escenes de la vida quotidiana.

D'altra banda, la fotografia va néixer a mitjan segle XIX i va ser una eina important per als artistes del retrat. Aquesta nova tecnologia va permetre els retratistes capturar la imatge de les persones més ràpidament i de forma més precisa. D'entre la col·lecció de fotografies trobem la del comte de Chaumont-Quitry, Aline Masson i Raimundo de Madrazo, que posen en un ambient íntim i cordial. La fotografia va ser presa en paper d'albúmina sobre cartó i està a l'Arxiu Fotogràfic del Museu Nacional del Prado, que l'ha cedit per a l'exposició. Aquesta imatge ens ofereix una visió íntima i pròxima de personalitats del segle XIX, en un moment en què la fotografia començava a consolidar-se com una eina important per a la representació de la societat de l'època.

Els retrats van evolucionar amb l'acostament al realisme i la introducció de la fotografia, i van continuar sent una eina important per als artistes per representar la societat en tota la seva complexitat i diversitat.

Les entrades, que a més d'aquesta exposició donen accés a totes les altres del centre, poden adquirir-se des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 01 març 2023
  • Comparteix