Tornar

imatge gràfica de l'exposició Memòries de la pandèmia

La pandèmia, des de la perspectiva de la ciutadania i com a oportunitat de futur

Una exposició que primer acollirà la Model i posteriorment el Castell de Montjuïc recull el testimoni de 74 barcelonins i barcelonines i serà oberta a les aportacions de tothom que la visiti.

Quins són els vostres records dels mesos més durs de la pandèmia de la covid-19? Des de la Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona es va iniciar, quan va començar el confinament, un projecte amb l'objectiu futur de recollir unes memòries d'aquest moment excepcional. Per fer-ho, es van entrevistar 74 barcelonines i barcelonins que habitualment no generen relats escrits o audiovisuals sobre les seves vivències. El resultat es podrà conèixer a partir del 12 de gener a la Model amb l'exposició titulada Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes, mostra que s'estarà a l'antiga presó fins al 12 de març i que posteriorment, del 23 de març al 31 de desembre, es podrà visitar al Castell de Montjuïc.

A partir de les memòries recollides s’ha fet una selecció temàtica d’assumptes rellevants que es presenten en diferents àmbits de l’exposició: incertesa, confinament, casa, l’essencial, mobilitat, servir la ciutadania, suport mutu, mascaretes, pantalles, edatisme, dols, celebrar, onades i corbes, noves normalitats… Aquestes memòries s’exposen a partir de les seves paraules en un conjunt de vídeos i acompanyades d’imatges fotogràfiques, de gran format en alguns casos, dades, infografies i altres recursos expositius, que ajuden a construir un marc interpretatiu. La mostra vol ser un punt de trobada d’un present en construcció i també una ocasió de repensar el futur. La proposta expositiva tindrà alguns espais singulars que permetran connectar d’altres maneres amb aquestes memòries, a través de la imatge, el so, la lectura, el recolliment i, també, la participació. Hi haurà una cabina per la recollida de testimonis i un mur per deixar-hi missatges. Les entrevistes a les 74 persones quedaran dipositades a l’Arxiu Municipal de Barcelona i seran consultables també a l’espai web barcelona.cat/memoriespandemia.

En paral·lel, els quatre dimarts de febrer la Model acollirà uns diàlegs amb la voluntat de reflexionar sobre preguntes molt presents durant aquests anys de pandèmia, com ara quines respostes col·lectives hi vàrem donar, com es va arribar a aquella situació o com ha canviat la ciutat en aquests dos anys. Els diàlegs tindran una participació plural de perfils, tan locals com internacionals.

Més informació, aquí.

 

Data de publicació: Dijous, 12 Gener 2023
  • Comparteix