Tornar

Vista acolorida de la plaça de Sarrià i l'església parroquial de Sant Vicenç, pels volts de 1920

Sarrià commemora el centenari de l’agregació

El MUHBA inaugura, a Vil·la Joana, una exposició itinerant que també es podrà visitar, a partir del gener, a la seu de Districte.

Entre el novembre del 2021 i l’abril del 2022 es commemora el centenari de l’agregació de la vila de Sarrià a Barcelona. Es tracta de la darrera gran incorporació territorial de la ciutat, que va adoptar l’extensió actual. Es tracta d’un fet històric destacat i controvertit, tant per a Sarrià com per a Barcelona.

Des del 5 de novembre, i fins al 9 de gener, la seu de Vil·la Joana del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) acull l’exposició Sarrià i Barcelona, 1921. Cap a la ciutat metropolitana, dirigida pel director del MUHBA, Joan Roca, i comissariada per l’historiador Carles Puigferrat. La mostra aplega fotografies, documents, retalls de premsa i un audiovisual que rememoren l’intens debat polític de l’època. Aleshores, Sarrià tenia 7.000 veïns i veïnes empadronades i es caracteritzava per mantenir un fort sentiment de pertinença i d’independència municipal.

Sobre el tauler de joc hi havia tres actors: d’una banda, l’Ajuntament de Sarrià, els seus partits polítics i els seus veïns; en segon lloc, l’Ajuntament de Barcelona i, en tercer lloc, el Govern espanyol. Les bones relacions del consistori sarrianenc amb la Casa Reial van fer fracassar les nombroses temptatives d’annexió que se succeïen des de 1897, però la conjuntura política va canviar radicalment el 1921. El 8 de març, els anarquistes catalans Pere Mateu, Ramon Casanellas i Lluís Nicolau van matar a trets el president del govern, Eduardo Dato, i el rei Alfons XIII va encarregar, al conservador Antoni Maura, la formació d’un govern de concentració nacional. En un moment d’extrema debilitat política, Maura va oferir, a Francesc Cambó, el ministeri d’Hisenda i l’entrada de la Lliga Regionalista al govern; a canvi, Cambó i la Lliga van aconseguir un dels seus objectius principals: l’agregació de Sarrià a Barcelona mitjançant l’aprovació del corresponent Reial decret, el 4 de novembre de 1921.

La decisió va desencadenar un fort moviment d’oposició i Sarrià va viure un moments de gran agitació, amb multitud de manifestacions i mítings, fulls volanders i articles a la premsa.

A més de l’exposició, el 12 de novembre el Taller d’Història de Sarrià presentarà el llibre Sarrià 1921, centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona, obra de Jesús Mestre, Jaume Oriol i Carles Romaní; el 10 de febrer se celebrarà un seminari sobre El context de l’agregació de Sarrià a Barcelona el 1921: política i debat, dins de la programació del Centre de Recerca i Debat del MUHBA, i el 31 de març està prevista la presentació d’un nou volum de la col·lecció Textures del MUHBA titulat Sarrià i Barcelona, 1921. La unificació municipal.

La visita a l’exposició és gratuïta i no cal fer cap reserva, però cal tenir en compte que s’hi permet l’accés fins a 30 minuts abans de l'horari de tancament.

Data de publicació: Dijous, 04 novembre 2021
  • Comparteix