Tornar

Cartell de l'exposició al Museu Marítim de Barcelona

Retrats de vaixells: una mostra que connecta amb la història marítima

Una exposició el Museu Marítim de Barcelona mostra com han evolucionat els retrats dels vaixells de la mà dels avenços tecnològics i dels canvis socials.

Des de l'antiguitat s'han fet representacions gràfiques de vaixells, però poques vegades podem identificar-los, és a dir, conèixer-ne el nom i la història. El Museu Marítim de Barcelona presenta l'exposició Retrats de vaixells. Del segle XIX als "shipspotters", que ens mostra com han evolucionat els retrats dels vaixells de la mà dels avenços tecnològics i dels canvis socials: adaptant-se a les eines de representació d'imatges de cada moment, canviant els motius per fer el retrat, de qui fa l'encàrrec, així com els perfils dels autors i la manera de difondre'ls.

L'exposició s'inicia amb una introducció breu, mostrant alguns antecedents del s. XVIII; a partir d'aquí, es fa un recorregut cronològic mostrant com ha anat canviant la manera de fer aquests retrats i les tècniques que s'han utilitzat. Des del segle XIX, amb el creixement de les grans empreses navilieres i l'inici d'una gran demanda i producció de retrats pintats de vaixells, fins a l'actualitat, amb els shipspotters o observadors de vaixells, presents als ports de tot el món, que, a més d'imatges, comparteixen també la informació tècnica de les embarcacions.

Dintre del conjunt de la col·lecció pictòrica del museu cal destacar, amb personalitat pròpia, el fons de retrats de vaixells. Es tracta d'un tipus de pintura molt típica dels museus marítims, però també en cases particulars, on les famílies conserven imatges dels vaixells que havien posseït o comandat els seus avantpassats.

El retrat de vaixell és una pintura que vol mostrar amb la màxima fidelitat un vaixell en concret, una mena de fotografia de l'embarcació. Hi ha una voluntat d'identificar i caracteritzar un vaixell en concret, amb el seu nom i pavelló, la contrasenya o bandera de l'armador, i generalment una llegenda identificadora o una referència a un personatge o fet. En general van signats per pintors molt prolífics (Pineda, Evans, Mongay, Amat, Martí Barrionuevo, etc.) i porten la data. Com es pot veure, el més important és mostrar el vaixell tal com és, i les qüestions estètiques són secundàries; fins i tot el fons, sigui mar obert o un port, hi té una importància menor.

Curiosament, la gran època del retrat de vaixell coincideix amb el desenvolupament de la fotografia, i és que resulta molt difícil captar amb la càmera un vaixell en navegació, vist de costat i amb molt detall, cosa que la pintura sí que podia fer.

El Museu Marítim de Barcelona és un espai per a la interpretació i difusió de la cultura marítima catalana de forma innovadora, participativa i pròxima a la societat i al territori, mitjançant la recerca, conservació i salvaguarda del patrimoni. Vol ser una institució de referència de la cultura marítima mediterrània, oberta i accessible a tota la societat, i cooperativa amb les persones i les organitzacions. La compra de l’entrada cal fer-la físicament, a les taquilles del Museu. La venda d’entrades per internet no està disponible.

Data de publicació: Divendres, 09 Juny 2023
  • Comparteix