Tornar

La compositora Sofia Gubaidulina

Gubaidulina segons Gubaidulina

Un documental repassa l'obra pianística d'una de les compositores més influents del segle XX.

El documental Sofia Gubaidulina. El piano oblidat es va presentar per primera vegada al públic al Museu de la Música de Barcelona el 2023. Aquest documental va ser creat el 2009 pel pianista Ricardo Descalzo i el realitzador Borja Ramos en col·laboració amb Musikene, el Centre Superior de Música del País Basc, amb l'objectiu de gravar en vídeo l'obra completa per a piano de la compositora russa Sofia Gubaidulina. També es va gravar l'obra Introitus (1978) per a piano i orquestra, així com una entrevista amb l'autora a casa seva i en altres localitzacions.

La música de Gubaidulina es caracteritza per la seva fusió de referències filosòfiques, espirituals i religioses. En el documental, l'autora parla sobre la seva obra pianística, escrita fa més de cinquanta anys, i els seus records i influències d'aleshores. Atès que hi ha pocs testimonis escrits o filmats sobre aquesta època de l'autora, el documental té un gran valor històric.

Gubaidulina, nascuda el 1931 a Tschistopol, a la República Tàrtara de l'URSS, és coneguda pel seu ús de combinacions instrumentals inusuals i per fusionar estils russos amb la tradició clàssica occidental. La seva música reflecteix el seu interès per la transcendència humana i l'espiritualisme, i ella mateixa la considera com un anhel dins l'ànima de la humanitat per trobar el seu veritable ésser. Durant l'època soviètica, es guanyava la vida escrivint bandes sonores per a pel·lícules i dedicava una part de cada any a la seva pròpia música.

Aquest documental destaca la importància de l'obra pianística de Sofia Gubaidulina, una de les aportacions més significatives en el repertori per a piano de la segona meitat del segle XX.

El preu està inclòs amb l'entrada al Museu de la Música.

Data de publicació: Dijous, 16 març 2023
  • Comparteix