Tornar

Detall de la pintura Anant cap al ball (San Martino), de Joseph Mallor William Turner

Turner il·lumina les sales del Museu Nacional

S'exposen un centenar d'obres de l'artista anglès que mostren la seva fascinació pels fenòmens meteorològics i atmosfèrics.

Considerat com el millor paisatgista del període romàntic gràcies al seu domini de la llum, Joseph Mallord William Turner (1775-1851) va cultivar la pintura, l'aquarel·la i el gravat, i estava fascinat pels fenòmens meteorològics i atmosfèrics, com ho demostra l'exposició que aquests dies es pot visitar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Porta per nom Turner. La llum és color, i n'és el comissari David Blayney Brown, antic conservador en cap d’Art Històric Britànic de la Tate i conservador independent. Reuneix un centenar d'obres que se centren en el desenvolupament de les composicions de l'anglès: des dels primers esbossos fins a les aquarel·les, olis o gravats finals.

Especialment protagonista és l'aquarel·la: l'exposició permet observar com aquesta tècnica va ser fonamental per a Turner, tant per a l'enfocament científic de les obres com per a l'intuïtiu. Qui visiti la mostra també descobrirà que el creador cercava la inspiració en els viatges que feia tant per l'illa britànica com pel continent europeu, i no només es fixava en els fenòmens meteorològics, sinó que també prenia temes de la mitologia clàssica i la història de l'art, sense oblidar els darrers invents de la humanitat. En paraules de l'organització, l'exposició "confronta l’espectador amb una experiència sensorial de la natura que ens afecta avui tant com ho va fer als seus contemporanis". Està estructurada en una introducció i set àmbits, titulats Memòria, imaginació i síntesi, Creant l'escena, Cara a cara amb la natura, Llums i atmosferes, Sublimitat lluminosa, La foscor és visible i El Sol és Déu.

Per a més informació i entrades, cliqueu aquí.

Data de publicació: Dimecres, 15 Juny 2022
  • Comparteix