Tornar

Cartell de l'exposició dels 150 anys de l'Edifici Històric de la UB

Un segle i mig d'història en imatges

La Universitat de Barcelona reuneix en una exposició commemorativa fotografies dels 150 anys de l'Edifici Històric.

Obre les portes l'exposició L'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona: 150 anys en imatges, que té per objectiu mostrar la significació històrica i arquitectònica de l’edifici més emblemàtic de la UB. Qui la visiti hi trobarà un recorregut fotogràfic pels espais més emblemàtics de l’edifici i per la seva gent al llarg d’aquest segle i mig. Les imatges s'han extret d’arxius fotogràfics i també de particulars que van respondre a la crida feta per la mateixa Universitat a l’inici del projecte. Comissariada per l'equip tècnic del vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals, la mostra es distribueix per diferents localitzacions de l'Edifici Històric, i les imatges també es poden visualitzar a través d'internet, en una exposició virtual.

La proposta s'estructura en diversos mòduls, cadascun dels quals mostra fotografies dels espais i sales següents: façana, vestíbul principal, replà de rectorat i escala noble, sala de juntes, galeria de retrats dels rectors, despatx del rector, Aula Magna, Paranimf, galeria del Paranimf, patis i claustres (de Lletres i de Ciències), despatxos, Sala Ramón y Cajal, aules i laboratoris, capella, antic bar, jardí Ferran Soldevila i Biblioteca. Els mòduls expositius estan ubicats propers a la sala o sales a les quals fan referència. Aquesta ubicació descentralitzada de l'exposició permet, a més, mostrar l'Edifici Històric com una gran sala d'exposicions on els visitants poden recórrer lliurement l'itinerari expositiu alhora que visiten aquesta gran obra arquitectònica.

L'Edifici Històric de la UB es va començar a construir el 1863, segons projecte de l'arquitecte Elies Rogent, i les obres es van prolongar fins al 1891. Les classes hi van començar, en condicions molt precàries, el 12 de desembre de 1871, amb l'edifici inacabat encara. L’1 d’octubre de 1872 es va celebrar el primer acte d’inauguració del curs acadèmic en el flamant espai, i, per tant, el curs 1872-1873 assenyala l’inici normalitzat de la docència i la recerca a l’Edifici Històric i l’assentament definitiu de la universitat a la ciutat de Barcelona. Durant el present curs s'està commemorant l'aniversari amb diferents actes i activitats, i l'exposició n'és un més.

Amplieu la informació aquí.

Data de publicació: Dilluns, 13 Febrer 2023
  • Comparteix