Tornar

Il·lustració de Valentí Castanys

La sàtira elegant i tranquil·la d'un gran artista català

Fins al dilluns 19 de juny es podrà visitar l'exposició dedicada a Valentí Castanys a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya.

Valentí Castanys va néixer a Barcelona en una família benestant. Va mostrar interès per l'art des de jove, influït pels dibuixos de revistes com El Cu-Cut i La Il·lustració Catalana. Ara, una mostra a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, comissariada per Concepció Isern i M. Mercè Riera, ens convida a descobrir el treball d'aquest dibuixant, humorista i comediògraf.

La seva afició per l'art es va desenvolupar amb les visites al taller del pintor Modest Urgell, propietari de la casa on vivia la seva família. Durant aquesta època, va conèixer destacats dibuixants i pintors de l'època. El 1916 va participar en el I Saló d'Humoristes i va guanyar el Premi Cambó. Més endavant, va ser impulsor de la revista humorística esportiva Xut!, que es va publicar des del 1922 fins al 1936 i va reflectir l'aspecte humà dels futbolistes. Castanys també va col·laborar en diverses publicacions com Patufet, El Senyor Canons, El Be Negre, TBO i La Veu de Catalunya.

Durant la Guerra Civil, va marxar a Itàlia i França. Després de la guerra, es va unir al nou règim franquista i va treballar a la revista Destino, al diari El Mundo Deportivo i a El Correo Catalán. Als anys 40, va intentar fer reviure la seva revista satírica esportiva Xut!, però el règim ho va impedir.

Castanys va escriure l'obra de teatre Ha guanyat el Barça el 1945 i va obtenir popularitat als anys seixanta amb la sèrie de ràdio La família Sistacs. Era un conferenciant, escriptor de sainets de teatre i treballador meticulós, i no esperava la inspiració per crear. El seu humor era amable, irònic i fins i tot absurd, i no dubtava a riure's de si mateix.

L'exposició s'estructura en diversos apartats temàtics que exploren diferents aspectes de l'obra de l'artista. En primer lloc, es destaca la seva faceta més íntima i personal a través d'obres com un dibuix original creat com a felicitació per al sant de la seva esposa, Elena. El segon apartat ofereix una visió del context social de l'època, amb objectes com un menú del Dinar dels Sidralistes del 1930, que reflecteix la cultura gastronòmica del moment. En la tercera secció es mostren il·lustracions originals de Castanys per a revistes com Destino i el diari El Correo Catalán, dels quals destaquen la seva versatilitat artística i la seva contribució al món editorial.

El quart apartat posa l'accent en l'esport, el futbol i el Barça, i exhibeix dibuixos originals per al diari esportiu Mundo Deportivo que capturen la passió i l'energia del món esportiu. En la cinquena secció, hi destaca el carnet del Semanario Deportivo Humorístico El Once, que demostra l'enfocament humorístic i satíric de Castanys cap al futbol i els esdeveniments esportius. Finalment, en el sisè apartat, s'hi mostra una auca del paper Carlets, una forma d'entreteniment popular a Catalunya, que revela el talent de Castanys en l'àmbit de la comèdia gràfica.

A més de les obres destacades, l'exposició inclou una selecció de llibres relacionats amb la seva vida i obra.

Data de publicació: Divendres, 26 maig 2023
  • Comparteix