Tornar

Imatge de l'exposició Revolució VilaWeb. Tecnologia, periodisme, societat i país

Vilaweb: el degà dels digitals catalans

Una exposició ens proposa un viatge pels primers 25 anys, ja superats, d'aquest important mitjà de comunicació.

Assumpció Maresma i Vicent Partal són els màxims responsables de VilaWeb, la veterana pàgina de notícies en català. Ells són els comissaris de l'exposició organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, un recorregut per la història d'aquest mitjà, pels seus plantejaments, creences i valors.

L'exposició Revolució VilaWeb. Tecnologia, periodisme, societat i país al Palau Robert mostra com ha evolucionat la tecnologia des que, el 1995, va començar a operar com La Infopista, el primer cercador i directori en català.

El desenvolupament de Vilaweb, un nadiu digital, permet el visitant ser testimoni d'excepció de l'evolució d'aquest important mitjà de comunicació, que ja el 1996 va adquirir el seu nom actual i va incorporar seccions com la selecció de notícies en portada.

El terme nadiu digital fa referència a mitjans creats a la mateixa xarxa i que no deriven de marques impreses o audiovisuals, i que, com és el cas d'aquest mitjà, van ser pioners en el seu moment en la transformació del periodisme. 

Amb el pas dels anys han estat testimonis de la revolució tecnològica i del nou entorn digital, que ha transformat la manera d'explicar les notícies.

Amb voluntat d'operar a tots els Països Catalans, concepte entès com a àmbit lingüístic en el qual es parla la llengua catalana, molts dels seus reptes són comuns a tots els mitjans, independentment de la seva ideologia.

També els atemptats de Madrid al març de 2004 van marcar una fita en aquest àmbit. Per a molts va suposar l'inici del declivi de la premsa tradicional i la irrupció d'internet com a principal font d'informació. En el seu cas es va disparar l'audiència i va aconseguir més de 140.000 lectors únics en un dia.

L'obstinació de certs polítics de culpar a la banda terrorista ETA d'aquest atemptat i la intensa campanya de verificació dels mitjans, que no van comprar el discurs oficial, van ser l'antecedent de fenòmens com les notícies falses, l'objectiu de les quals és la desinformació.

L'exposició ocupa l'Entrada i la Sala 2 del Palau Robert fins al pròxim 25 de setembre.

Data de publicació: Dijous, 11 Agost 2022
  • Comparteix