Tornar

Cartells de l'exposició Fake news, fake science

Les fake news, al descobert

Una exposició per entendre el món de la informació i com combatre les notícies falses que rebem dia rere dia.

La informació que tenim cada vegada és més abundant i cada vegada està menys filtrada. El fet de no parar de rebre estímuls, dades i continguts dona via lliure a l’augment de la desinformació. Per tal de denunciar i combatre aquesta situació el Centre Cívic L’Elèctric proposa el Cicle de Comunicació i Tecnologia on, del 16 de gener a l'11 de febrer, hi haurà l’exposició Fake news, fake science. Aquest espai impulsat pel CRAI Biblioteca d’Informació i Mitjans audiovisuals de la Universitat de Barcelona pretén conscienciar i formar futures professions en el camp de la informació mentre denuncia aquesta problemàtica.

L’exposició consta de dues parts. La primera recalca la importància en l'adquisició de competències i recursos personals per tal d’entendre com n’és de necessari verificar tota la informació que ens arriba. Copsar que cal contrastar i rellegir dues vegades tot el que reben les nostres mans per no caure en la mentida o la infoxicació. Per altra banda, la segona part posa el focus en el frau científic i en la necessitat que tenen certs canals de divulgació científica de publicar ràpidament. En algunes ocasions, l’impacte passa per sobre del rigor i l’anàlisi dels resultats a causa de l’entorn competitiu del sector. Amb això, la secció fake science analitza tres apartats: la pseudociència, les revistes depredadores i els articles retirats. 

El cicle acull altres activitats entre les quals hi ha Les Fake News. Com combatre la desinformació, el 26 de gener, tot seguint les línies de l’exposició. Amb l’ajuda d’Ona Sindreu del projecte Verificat (la primera plataforma de fast-checking de Catalunya), aprendreu a detectar aquest tipus de notícies a les xarxes socials i a tota mena de canals. Descobrireu que Internet, a més de portar el problema, també té la capacitat d’ajudar a solucionar-lo. 

Tota la informació de l’exposició i del cicle en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 10 Gener 2023
  • Comparteix