Tornar

El cartell de la Mercè d'enguany retrata la patrona com una reina mediterrània bella i poderosa

Una Festa Major que s'estén per tota la ciutat

La Mercè és una festa del conjunt de la ciutat, d'aquí que les celebracions es reparteixin pels diferents districtes barcelonins i que cada any hi hagi escenaris nous que s'afegeixin a la festa.

Un total de vint-i-tres espais distribuïts per set districtes de la ciutat acolliran enguany la programació de la Mercè. Entre els més nous, el Camp de futbol municipal de la Vall d'Hebron, un equipament esportiu que va acollir les proves de tir amb arc durant els Jocs Olímpics del 1992 i que, en aquesta edició de la festa, està dedicat als concerts de Música Mercè. Els dies 23, 24 i 25 de setembre, aquí podreu escoltar músiques urbanes i llatines amb tocs flamencs, amb actuacions que van des dels 31 FAM a Queralt Lahoz, Cristian de Moret o la proposta mig cubana i mig francesa de La Dame Blanche, entre moltes altres.

També el Parc del Turó de la Peira, el més antic del districte de Nou Barris, s'afegeix enguany a la festa per primer cop. És una petita joia a descobrir en forma de gran pineda que segur que serà una sorpresa per a molts barcelonins i barcelonines. Acull (divendres, 24 de setembre) els molts clowns i artistes de circ que treballen amb Pallassos Sense Fronteres, una organització solidària que ha fet del riure, un instrument terapèutic. Els pallassos i pallasses de l'organització el porten allà on més convé: els escenaris de guerres i desastres naturals de mig planeta. Al mateix districte, la plaça Major de Nou Barris esdevindrà un any més (dies 23, 24, 25 i 26) escenari dels concerts simfònics a càrrec de l'OBC, la Banda Municipal de Barcelona i l'Orquestra i Cors del Gran Teatre del Liceu, a més del projecte Vozes que, amb la intervenció de Maria del Mar Bonet, interpretarà un concert compost en honor del cinc-cents aniversari de l'Havana. I la Casa de l'Aigua, que es va estrenar com a escenari festiu l'any passat, acull el dia 24 propostes per a tots els públics del Mercè Arts de Carrer com a part del Pla de barris.

Fàbriques, parcs i jardins

Ja al districte de Sant Martí, enguany la Plataforma Marina del Fòrum serà l'escenari dels concerts de pop i rock independent de l'escenari Mediterràniament els dies 24 i 25 de setembre, amb grans noms que van des dels Stay Homas fins als Buhos o els Oques Grasses. Però no us perdeu, un dia abans (dijous, 23), la nit dedicada als sons afrollatins i afrolusitans amb convidats com Ayom, Bandé Gamboa o Les Amazones d'Afrique.

També al Poblenou, una antiga factoria modernista, Utopia 126, s'afegeix a la Mercè i programa exposicions i projeccions de fotografies i films que ens parlen sobre la vida a l'Havana, la ciutat convidada de la Festa Major d'enguany.

Al centre de la ciutat, el passeig de Gràcia es recupera com a espai festiu i, el dia 24, acull bona part de les activitats de Cultura popular de la Mercè. També a l'Eixample, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm tornarà a ser escenari de concerts del Festival BAM, la programació musical més innovadora i moderna de la Festa Major. I els parcs de l'Estació del Nord i de Joan Miró  (dies 24, 25 i 26), que ja van participar en la Mercè de l'any passat, tornen a acollir enguany propostes del festival Mercè Arts de Carrer, amb mostres de dansa i propostes de l'Havana al primer i moltes activitats per a públic familiar en el segon recinte.

A Sants-Montjuïc, a més del Castell de Montjuïc (dies 25 i 26), dedicat al circ, les activitats del Mercè Arts de Carrer al Palauet Albéniz (24, 25 i 26 de setembre) i les propostes familiars i instal·lacions del Jardí dels Drets Humans en el marc del Pla de barris, s'incorpora a les celebracions l'Estadi Olímpic (dies 23, 24, 25 i 26), seu dels grans concerts de les emissores de ràdio de la ciutat. No gaire lluny, i per segon any consecutiu, el Teatre Grec (dies 23, 24 i 25) tornarà a acollir concerts de Música Mercè, aquest cop amb els sons d'origen mediterrani com a tema.

Els Jardins del Doctor Pla i Armengol, a Horta-Guinardó (dies 23, 24 i 25), repeteixen també com a escenari musical i acullen enguany noves veus de la cançó, moltes de les quals de dones. Núria Graham, Carlota Flâneur o Gessamí Boada són alguns dels moltíssims noms que passaran per aquest escenari.

El Parc de la Trinitat (dies 25 i 26), que serà un cop més la seu de les propostes més vinculades amb les noves cultures urbanes, i Fabra i Coats, escenari de la programació musical participativa Acció Cultura Viva seran també punts de la festa repartits per la ciutat que s'afegiran als escenaris habituals de Ciutat Vella: des de la plaça de sant Jaume al Parc de la Ciutadella (dies 24, 25 i 26). En aquest últim parc se celebraran enguany part de les activitats (les exhibicions de dansa) de l'Associa't, la tradicional celebració de l'associacionisme barceloní. Tot i això, la festa es replanteja en aquesta edició, es descentralitza i s'acosta als barris proposant a la ciutadania més de quaranta activitats obertes al Centre Cívic Cotxeres de Sants, l'Espai Jove La Fontana i el Centre Cívic La Farinera del Clot.

Si voleu més informació sobre el programa de la Festa Major d'enguany i els espais on se celebra, consulteu el web de la Mercè.

Data de publicació: Dijous, 09 Setembre 2021
  • Comparteix