Tornar

Imatge promocional de la 25a edició del festival DocsBarcelona

25 anys de DocsBarcelona

El festival de Cinema Documental celebra un quart de segle amb pel·lícules de denúncia i petites joies que esperen ser descobertes.

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona torna als Cinemes Aribau, el CCCB, la Filmoteca de Catalunya i Filmin del 18 al 29 de maig per celebrar un quart de segle de vida.

La 25a edició de DocsBarcelona projectarà una selecció del millor de la producció mundial de documentals amb un total de 29 llargmetratges, 12 curtmetratges i quatre títols més a la secció Docs&Teens, procedents de 26 països de tot el món.

En paraules del director artístic del festival, Pol Roig, “la programació d’enguany constitueix un altaveu contra la injustícia i, a la vegada, obre múltiples finestres per imaginar nous mons i diferents formes de resistència”. DocsBarcelona denunciarà el terror que exerceix amb puny de ferro el dictador Min Aung Hlaing, a Myanmar Diaries; la destrucció de les terres indígenes promoguda per Jair Bolsonaro al Brasil, a The Territory, i la corrupció del sistema electoral de Zimbabwe, a President.

En la sessió inaugural es podrà veure Navalny, de Daniel Roher, un thriller d’espies sobre la persecució, l’enverinament i l’empresonament per part de Vladímr Putin del seu opositor Aleksei Navalny. També s’hi exhibirà el curtmetratge Terror Contagion, de Laura Poitras, sobre l’empresa israeliana NSO Group, creadora del programari espia Pegasus.

La invasió russa d’Ucraïna va impedir la celebració del festival bessó Docudays UA, a Kíiv, per la qual cosa DocsBarcelona farà d’aparador dels cinc projectes que no s’hi van poder exhibir (Fragments of ice, Nice ladies, Up in the air, Peace for Nina i Elevation) mitjançant una taula rodona moderada per la productora Darya Bassel.

A DocsBarcelona hi haurà sis pel·lícules catalanes. Robin Bank, d’Anna Giralt, explica la història de l’activista Enric Duran, que va desfalcar mig milió d’euros en crèdits i els va destinar a projectes socials per denunciar les pràctiques abusives dels bancs. El seu protagonista, que es troba en crida i cerca, presentarà el film de forma virtual.

Patrícia Franquesa és la directora d’Estimada Sara, una cinta sobre les dones afganes que lluiten pels seus drets prenent com a exemple la primera taxista del país abans del retorn dels talibans. A Tolyatti Adrift, Laura Sisteró viatja fins al Detroit rus, una localitat que en el passat simbolitzava l’orgull socialista per la seva potent indústria automobilística i que ara és un paratge sense futur on un moviment juvenil rescata els cotxes Lada de la fàbrica abandonada per transformar-los en un mitjà de rebel·lia i expressió de la seva desesperació. Sílvia Subirós ha rodat La cuina dels homes, film que rescata de l’anonimat el llegat de la seva àvia, Anna Baret. DocsBarcelona també estrenarà Erasmus in Gaza, de Chiara Avesani i Matteo Delbò, sobre el periple del primer universitari estranger que va a estudiar a Palestina, i El vent que es mou, de Pere Puigbert, una crida a cuidar l’Empordà i que posa el focus en una energia, la del vent, que connecta els habitants amb un patrimoni cultural únic.

A més de les seccions competitives Panorama i Latitud, el 17 de maig a les 19.30 h es programarà una sessió doble gratuïta a la Filmoteca com a homenatge a Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor DocsBarcelona, amb El largo viaje hacia la ira (1969) i La família de la Kènia (2005).

Podeu consultar el programa del festival i adquirir les vostres entrades de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 16 maig 2022
  • Comparteix