Tornar

Un primitiu telèfon de fil fet amb dos envasos de iogurt al cartell que anuncia el festival
Les integrants del trio enregistrant un tema amb so binaural

Un festival de música en format binaural i un escenari per descobrir

Ja coneixeu la sala Paral·lel 62? Doncs amb el nom ja teniu l'adreça. És un espai dedicat a la música que s'estrena aquests dies i que acull unes experiències sonores molt especials.

La nova sala Paral·lel 62 (hereva de l'antiga sala Barts) acull del 3 al 6 d'octubre un festival de música en un format innovador. I és que el que ens proposa el Festival Real 360º no són ben bé concerts i prou, sinó autèntiques experiències musicals que us faran gaudir d'artistes com Marala, Joan Miquel Oliver o Nico Roig, entre altres, d'una manera especialment intensa.

Tot es basa en una manera nova de traslladar el so fins a les orelles dels espectadors i les espectadores. És el so binaural, que equivaldria a les tres dimensions en el sentit de la vista. Quan escolteu una interpretació en so binaural us farà l'efecte que sou allà mateix, al lloc exacte on s'ha produït el so, que us envoltarà completament. Així, un concert esdevé una experiència "sensitiva, íntima, pròxima", com diuen els organitzadors, que fa desaparèixer les barreres entre públic i artistes.

Si el so binaural ja és de per si una experiència sorprenent, encara ho serà més amb els grans artistes que participen en el festival. Tot comença el dilluns, 3 d'octubre, amb les Marala (a la segona imatge. Foto: Dariusz Gackowski), un trio integrat per Selma Morena, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres dones músiques i compositores que procedeixen de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià i que barregen en els seus temes composicions del present amb sons folk i de la terra, com els que formen el seu primer disc, A trenc d’alba.

El mateix dia, teniu un segon concert, aquest a càrrec de Nico Roig, cantautor tan imprescindible com arriscat que ha aconseguit donar-li una volta més a la cançó d'autor. Ell diu, de fet, que és un “cantautor de protesta psicològica” i ens explica què vol dir això amb cançons com Suc de síndria, I què o Soy esa tonta canción.

L'endemà, dimarts, 4 d'octubre, la rapera xilena Ana Tijoux ens mostrarà com es protesta a ritme de hip-hop en dues sessions durant les quals veurem actuar una artista compromesa, que defensa els drets de les dones, denuncia la violència de gènere i ha acabat convertida en una icona del feminisme del nostre temps.

El poeta Gabriel Ferrater (de qui es commemora el centenari aquests dies) serà el protagonista, el dimecres, dia 5, de l'acció performativa Que no ens passi res, un "deliri binaural", diuen, que protagonitzen Adriano Galante, Oriol Sauleda, Cote Fournier i Zoraida Roselló. Ells i elles travessaran el mirall, com l'Alícia del conte, per examinar els reflexos de la poesia de Ferrater des d'una perspectiva inèdita.

No marxeu encara perquè, el mateix dimecres, Queralt Lahoz i Dani Felices interpreten temes propis i boleros, tangos, flamenc i cançó d’autor, a l'espectacle De la Carmela.

La darrera jornada del Festival Real 360º dedica les dues sessions a Joan Miquel Oliver, ànima dels Antònia Font que ha protagonitzat també una carrera en solitari (en la música, en la literatura i en el camp de la dramatúrgia) durant la qual ha produït cançons de gran bellesa i de vegades pertorbadores. Potser interpretarà temes com La mujer que mordió un piano, Pallasso, Sóc un lo-fi, Pícnic o Rellotge.

Si voleu saber com sonen tots aquests i aquestes artistes en so binaural i voleu lliurar-vos a una experiència auditiva nova i sorprenent, teniu una cita al Festival Real 360º, però abans consulteu al web tota la informació sobre la programació.

Data de publicació: Dimecres, 28 Setembre 2022
  • Comparteix