Tornar

Un moment d'El Fingidor

Text, circ, música i audiovisual ens obren l’univers de Pessoa

El Teatre Romea acull un espectacle de Pep Tosar a partir de la vida i l'obra de l’escriptor portuguès.

El reconegudíssim poeta portuguès Fernando Pessoa i totes les seves identitats literàries són el tema principal del muntatge que es pot veure al Teatre Romea fins al 25 de juny. Com que cada heterònim (cada identitat) té una veu, un estil i una visió del món únics, amb personalitats diferenciades i fins i tot biografies pròpies, constitueix una oportunitat única per a Pessoa —i també per a Pep Tosar, qui dirigeix el muntatge— per interpel·lar l’ànima, la ment i l’existència de l’ésser humà del segle XXI. 

Per a la creació d'El Fingidor, una dramatúrgia col·laborativa entre Tosar i Evelyn Arévalo, s'ha buscat especialment la fusió de diversos llenguatges i disciplines artístiques, com ja havia fet Tosar en espectacles anteriors sobre Bernhard, Lorca, Estellés, Damià Huguet o Blai Bonet. 

A més de la veu de Tosar, qui dona vida a la poesia, la prosa i la correspondència de Pessoa, altres artistes enriqueixen l'espectacle. La companyia de circ Hotel Iocandi, amb Griselda Juncà i Tomeu Amer, encarna els heterònims de Pessoa i aquelles persones que formaven part de la seva vida real. La cantant Joana Gomila i la pianista Elisabet Raspall seran les encarregades de posar la música en directe a la creació, que no hi podia faltar. I no hi falta, tampoc, el documental en vídeo, dirigit pel cineasta mallorquí Agustí Torres, que a través de les imatges que ens transporten a Lisboa ens aproxima les reflexions sobre Pessoa, també a través les paraules d'experts en l'obra del poeta, com María José de Lancastre, Richard Zenith, Jerónimo Pizarro, Perfecto Cuadrado, Manuela Nogueira (neboda del poeta) i Nicolau Dols.

El Fingidor es pot considerar una experiència artística completa. Té una durada d’1 hora i 20 minuts i és en català. És una coproducció del Teatre Principal de Palma, Festival Grec de Barcelona i Oblideu-vos de nosaltres i les entrades estan a la venda en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 30 maig 2023
  • Comparteix