Tornar

Francis Picabia

Barcelona recorda l'artista i escriptor Francis Picabia

La casa de la ciutat on va viure, a l'avinguda de la República Argentina, llueix una placa literària en honor seu. 

Des d'aquest dimecres 8 de juny la façana de l'immoble del número 28 del carrer de la República Argentina té una placa literària en record de Francis Picabia, artista i escriptor que hi va residir uns anys en el decurs de la Primera Guerra Mundial. La instal·lació de la placa per part de l’Ajuntament de Barcelona forma part del desplegament del Mapa Literari de la ciutat, en el qual es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens.

Nascut a París l’any 1879 i mort a la mateixa ciutat el 1953 —és enterrat al cementiri de Montmartre—, Francis-Marie Martínez de Picabia era fill de mare francesa i pare espanyol. Va practicar la pintura, el grafisme, l’escriptura narrativa i la poesia, i també va fer incursions com a director de teatre, guionista, escenògraf, crític, actor i diplomàtic.

S’explica d’ell que tenia un esperit lliure i independent, una personalitat flexible i extravertida, però també un temperament molt canviant i colèric. Tot això es reflectia en les seves obres, ja fossin gràfiques o escrites, i va estar vinculat a moviments molt diversos: el cubisme, el dadaisme, el fauvisme, el surrealisme, el futurisme, l’art abstracte…

Va cercar refugi a Catalunya en el decurs de la Primera Guerra Mundial. La seva presència i el seu art d’avantguarda van influir en alguns dels protagonistes de la vida cultural barcelonina d’aquells anys. Precisament a Barcelona va publicar, l’any 1916 i amb la col·laboració d’Apollinaire, Tristan Tzara, Man Ray i Jean Arp, el primer número de la revista dadaista 391.

En l’àmbit literari, els seus textos, acompanyats de dibuixos i aforismes, es van publicar en una gran varietat de revistes, catàlegs i diaris. Més conegut per la seva obra poètica, Picabia també va ser un crític que no va dubtar a atacar el medi artístic parisenc. Tant els seus poemes com els seus articles crítics es poden trobar avui recollits en diferents volums.

Podeu consultar el Mapa Literari aquí.

Data de publicació: Dimecres, 08 Juny 2022
  • Comparteix