Tornar

Detall d'un liquen 'actant' sobre vidre, a l'exposició d'Stella Rahola
Tarot del Botellón, detall de l'obra de Lydia León Velasco per a la mostra col·lectiva PATRIM'21

Inauguració per duplicat

Can Framis obre alhora dues exposicions: una de Stella Rahola i una de col·lectiva d’alumnes de Belles Arts.

El 31 de maig, La Fundació Vila Casas inaugura al Museu de Pintura Contemporània Can Framis dues exposicions: L’Habitació de les Desateses, de Stella Rahola Matutes, i la col·lectiva PATRIM’21: On habita la pols, que aplega obres de Camil Cofan, Alba Escofet Presedo, Cristina García Sánchez, Nil Juan, Lydia León Velasco i Helena Ruiz Ràfols. La primera es podrà visitar fins al 18 de setembre. La segona, fins al 15 de juny.

A L’Habitació de les Desateses, la seva autora reivindica la materialitat com a substància sempre subjecta al canvi a través de la seva manipulació, de la interacció amb el seu entorn o de les reaccions químiques intrínseques a la seva dinàmica.

L’exposició pren com a exemple la transformació del vidre en un taller artesà per mostrar diferents moments del procés del vidre bufat borosilicat. El primer, titulat L’Aprenent, ensenya el pas inicial per a l’elaboració de les peces, i l’últim correspon a La Fossera: el cubicle metàl·lic on es diposita el material de rebuig. Si aquest malbaratament, com passa sovint, no és reciclat i no entra de nou en el procés estàndard de fusió, dona lloc a l’aparició d’un actant no humà: el liquen. Arrapant-se i creixent, aquest fong descompon el vidre i en fa substrat. És el primer ens de la naturalesa que habilita el terreny necessari perquè altres éssers puguin desenvolupar-s'hi.

D’altra banda, PATRIM’21: On habita la pols és una selecció de les millors obres artístiques de l’alumnat del darrer any de carrera de la Facultat de Belles Arts i que han estat adquirides per formar part de la Col·lecció Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

La pandèmia ha condicionat els processos de creació artística d’aquesta edició, com ara la materialització dels projectes en diferents llenguatges i suports. Amb tot, la mostra inclou obres de diversos formats: instal·lació, vídeo, fotografia, dibuix i escultura, entre d'altres.

L’entrada a les dues exposicions val 8 euros –4, si és reduïda–i inclou la visita a l’exposició permanent del museu. Podeu adquirir l’entrada de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 25 maig 2022
  • Comparteix