Tornar

Unes proves de laboratori.

Genòmica i biodiversitat

Un cicle per descobrir curiositats sobre la genètica de les espècies i la seva evolució al llarg dels anys.

Els genomes són el conjunt d’instruccions genètiques dels organismes. La genòmica i la tecnologia en la seva seqüenciació ha obtingut grans avenços durant els darrers anys i, gràcies a la seva aplicació conjunta amb la informàtica, l’automatització i la intel·ligència artificial, ha permès plantejar un ús més responsable dels recursos amb la biodiversitat de la Terra. Del 17 d’abril al 19 de juny, diverses biblioteques de Barcelona aposten per un cicle temàtic, Visions de la ciència. Genòmica i Biodiversitat, on aprofundir en aquestes qüestions i els debats que es generen al voltant de la seva aplicació. La proposta està coordinada per la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project i l’Institut d’Estudis Catalans. 

Sabríeu explicar amb les vostres paraules què és exactament un genoma? Tots els individus d’una mateixa espècie comparteixen una gran part del genoma, tot i que difereixen en altres. Però, si definíssim el filtre amb les espècies del territori català, seria molt diferent que en altres zones? El cicle comença el 17 d’abril a la Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert amb la xerrada sobre el biogenoma a Catalunya. Us endinsareu en com descobrir el procés segons cada espècie i entendreu què s’ha de fer un cop recopilada aquesta informació. L’activitat serà a càrrec de la investigadora del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica Jèssica Gómez Garrido

Una de les activitats de les jornades girarà al voltant de com s’adapten les diferents espècies al canvi climàtic, de si existeix una evolució de la genètica a mesura que evolucionen les condicions atmosfèriques o geogràfiques i quina importància té la genòmica de qualitat per a la seva preservació. Cinta Pegueroles, investigadora de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat, durà a terme aquesta sessió a la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte.

Pel que fa a la biodiversitat, el mar Mediterrani n’és un espai ple. De fet, la seva conca, és considerada un dels punts calents de diversitat biològica amb més riquesa natural. Jordina Belmonte, la presidenta de la Institució Catalana D’Història Natural, explicarà els detalls del catàleg que compta amb més de 26.000 espècies i subespècies, des d’animals i plantes a fongs i protists. Una mirada a les profunditats del mar més pròxim de casa nostra, sovint menyspreat tot i les seves especials característiques. 

Durant el cicle tindreu l'oportunitat de conèixer la genètica dels aràcnids i altres famílies; el pas del coneixement tradicional a la seqüenciació del genoma; el món dels microbians; la importància dels gens de determinades espècies per la seva conservació, i molts altres curiositats enfocades al món científic. Tota la informació del cicle en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 12 Abril 2023
  • Comparteix