Tornar

Una planta creixent des del terra.

Immortalitat, genòmica i promeses

Tres activitats per tractar la humanitat i com aquesta s’adapta a revolucions filosòfiques, tecnològiques i mèdiques.

La revolució tecnològica i social, l’avanç del coneixement científic o les eines que faciliten la nostra vida són alguns dels fets que han condicionat diverses revolucions humanitàries al llarg dels anys. Aquests progressos suposen l’inici d’un nou paradigma que fa trontollar l’establert i plantejar-se un nou començament. Per tal d’abordar algunes d’aquestes qüestions, el CaixaForum Macaya acull Tornar a començar, un cicle de conferències i debats relacionat amb les humanitats i els canvis. Fins al 8 de maig podreu participar en diverses activitats per reflexionar sobre el passat, el present i el futur de les nostres vides.

Una de les qüestions que més ha variat al llarg dels mil·lennis en la nostra societat és la fe. La fragilitat entre les relacions humanes ha estat tan inestable que culturalment s’ha transferit el poder de la promesa a Déu, ja que la confiança entre persones és possible que trontolli en algunes ocasions. La força d’una promesa és l’espai per qüestionar-se quin és el poder i la fragilitat de la paraula entre les relacions humanes des d’un punt de vista filosòfic. El periodista i director de l’Escola Europea d’Humanitats Josep Ramoneda i la filòsofa i activista Marina Garcés seran les personalitats encarregades de debatre el dilluns 20 de març sobre l’evolució dels lligams al llarg de la història i en l’actualitat. 

Una de les altres conferències que es duran a terme durant el cicle se centra en la genòmica, una revolució en la biologia i la medicina que ha permès descobrir alguns dels processos fins ara desconeguts de generació i evolució oncològica. Càncer i genòmica comptarà amb Laura Valle i Elías Campo, persones que han estat implicades en projectes internacionals d’estudis genòmics sobre aquesta malaltia. El 17 d’abril us explicaran les realitats i limitacions d’aquests estudis i quina veritat hi ha en el concepte de medicina personalitzada. 

La darrera activitat és Memòria i immortalitat durant la revolució digital i tindrà lloc el 8 de maig. El filòsof Josep Ramoneda i el tanatòleg Davide Sisto tractaran la influència de les noves tecnologies i les xarxes socials envers la mort. Una vegada morim en el món real les nostres dades i perfils en línia continuen vivint com si mai hagués passat res. De fet, en són desenes de milions que encara resten en actiu i desdibuixen la memòria i fan quasi realitat la immortalitat. 

Tota la informació del cicle en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 21 Febrer 2023
  • Comparteix