Tornar

La innovació en cultura, a debat

La innovació en cultura, a debat

El Canòdrom-Parc de Recerca Creativa acull una jornada que obrirà un procés participatiu per codissenyar el programa d’innovació de la ciutat

El terme innovació ha anat agafant força els últims anys en l’àmbit cultural. Però, fins a on arriba i quina innovació cultural volen els barcelonins? Aquestes i altres preguntes es posaran sobre la taula divendres 10 de març al Canòdrom-Parc de Recerca Creativa a la jornada ‘Quina innovació en cultura volem?’, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Cultura, avui dia, és la combinació d’art, ciència, tecnologia i societat. I més enllà de les obres i projectes resultants, la hibridació de les quatre disciplines també obre espais per a la reflexió transversals. Espais per deliberar, entre d’altres aspectes, la cultura de la innovació que ha d’impulsar l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de la ciutadania.

Per tot plegat, la jornada del 10 de març també és una invitació als barcelonins per participar al procés col·laboratiu que es posarà en marxa per codissenyar el programa d’innovació de 2017.

L’acte començarà a les 17h amb la benvinguda d’Òscar Abril, director d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’ICUB, i la conferència sobre livinglabs a càrrec d’Artur Serra, director adjunt de la Fundació i2CAT i vicepresident de l’ENoLL (European Network of Living Labs).

A continuació tindran lloc sis taules rodones temàtiques, en què dos experts sobre cadascun dels temes exposaran els seus punts de vista i després obriran un torn de debat amb els assistents.

Art i tecnologia
Art i tecnologia protagonitzaran la primera taula, amb Monica Bello, comissària independent d’art i ciència del CERN, i José Luis de Vicente, periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia, comissari del Sónar+D i membre de l’equip curatorial del Festival Future Everything.

L’impacte de la tecnologia en l’art l’ha redefinit i ha obert les portes a noves formes artístiques, nous llenguatges i noves formes de recepció, més enllà dels videojocs o el cinema.

Patrimoni digital obert
Vanina Hofman
, investigadora al grup Mediaccions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i directora i productora cultural a Taxonomedia, i Sonia Espí, responsable de la Fundació Phonos i del Grup de Tecnologia Musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), seran les ponents de la segona taula, dedicada al patrimoni digital obert.

Es tracta d’una altra de les conseqüències de la irrupció de la tecnologia en la cultura, en aquest cas no com a mitjà expressiu, sinó com a eina (la digitalització) per facilitar l’accés a la cultura i la disposició de les dades a l’abast de la ciutadania (perquè en gaudeixi o perquè les reutilitzi).

Disseny cultural
L’adopció massiva de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) ha trasbalsat el model productiu del segle XXI. Amb la fabricació digital i el disseny per computació l’accés a la creativitat i al disseny s’eixampla i tots podem esdevenir creatius. El disseny cultural, i les repercussions econòmiques que l’acompanyen, és el tema de la tercera taula.

Mara Balestrini, directora de recerca d’Ideas for Change i cap de projectes del Fab Lab BCN, i Jaron Rowan, investigador i professor al Centre de disseny Bau i de la Goldsmiths University, seran els responsables d’aquest debat.

Comunitats i participació
La participació és un dels ingredients bàsics de la presa de decisions actual. Mayo Fuster, activista i investigadora social del grup Dimmons (Digital Commons) de la UOC i de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB), i Pablo Aragón, investigador i científic de dades d’Eurecat i de la UPF i membre de l’equip de Decidim.Barcelona, seran els encarregats de la quarta taula, dedicada a les comunitats i la participació.

Ciència i societat
Que la ciència és cultura no en dubta ningú. La penúltima taula pivotarà al voltant de la ciència i la societat, amb Irene Lapuente, llicenciada en Física, divulgadora de ciència i tecnologia i fundadora i directora de La mandarina de Newton, i Pau Alsina, professor dels estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, director d’Artnodes i investigador al GRECS (Grup d’Estudis en Cultura i Societat).

Arquitectura i urbanisme
Finalment, la jornada acabarà amb l’arquitectura i l’urbanisme. Els encarregats de conduir la taula seran Ethel Baraona, editora, crítica i comissària, cofundadora de dpr-barcelona, i David Bravo, arquitecte i col·laborador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en el desenvolupament del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, del qual n’és responsable de contingut.

 

Data de publicació: Dijous, 02 març 2017
  • Comparteix