Tornar

(In)visibles i (O)cultes

(In)visibles i (O)cultes

Una exposició sobre diferents figures de la ciència femenines que han estat silenciades al llarg de la història.

El primer pas per canviar alguna cosa és acceptar aquesta cosa. Admetre que les dones han patit una discriminació sistemàtica en totes les ciències i a tots els nivells és un primer pas perquè els fets d'aquesta injusta història no es repeteixin. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ho té clar i, per això, des del 15 de maig ens convida a (In) visibles i (O)cultes, un viatge al passat en què coneixerem la vida i obra de 24 dones científiques les aportacions a la ciència i els descobriments de les quals no van ser reconeguts.

A la sala Ciènciaimés del museu serà possible teletransportar-se a espais i llocs del món molt diversos per trobar-se amb dones que van veure llurs veus silenciades. Viatjarem a l'Egipte de l’any 2400 aC, on vivia la primera metgessa de la història, Peseshet; ens traslladarem a la Grècia del 200 aC per conèixer a Aglaonice, una de les primeres dones astrònomes; coneixerem a la primera botànica espanyola Blanca Catalana de Ocón, de la segona meitat del segle XIX; i descobrirem les contribucions de Lise Meitner, física austríaca del segle passat que va haver de fer bona part dels seus estudis sobre la radioactivitat en un soterrani, apartada dels seus col·legues masculins.

Són moltes les dones científiques que han hagut d’obrir-se camí i lluitar contra les adversitats que la societat patriarcal els ha imposat al llarg de la història. Gràcies a exposicions i altres iniciatives com aquesta, moltes de les veus femenines que en algun moment han estat eclipsades i menyspreades, poden tornar a recuperar el seu lloc en el món i en l’avenç del coneixement científic i tecnològic. Per motius d'espai, a (In)visibles i (O)cultes no es donen a conèixer totes les dones que mereixen ser visibilitzades. No hi caben, però existeixen. Revisem la història, recuperem els seus noms i participem en activitats com aquestes perquè el futur sigui sense els prefixos "In" i "O".

Per a més detalls, feu clic en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 01 Juny 2021
  • Comparteix