Tornar

Un dels itineraris guiats d'El Born CCM

Memòria de la Barcelona colonial

El Born CCM organitza un itinerari que mostra la importància històrica de les relacions de la ciutat amb Amèrica i Àfrica, tant des del punt de vista urbanístic com social.

Els diumenges 26 de març, 30 d'abril i 4 de juny tindreu l'oportunitat de participar en l'itinerari guiat titulat Esclavisme i ciutat. Una memòria colonial de Barcelona. L'organitza El Born Centre de Cultura i Memòria, es fa en català i té una durada aproximada de dues hores. Les inscripcions, al preu de 4 €, cal fer-les anticipadament. Les places són limitades.

L'itinerari vol mostrar l'impacte que va tenir el món colonial en la història de la ciutat, tant pel que fa referència al seu urbanisme com als costums socials. Un parell d'exemples: les modes que van començar a l'entorn del 1700, com prendre xocolata, cafè i fumar tabac, i les construccions que a partir del segle XIX van fer-se presents a Barcelona impulsades per indians després del seu retorn d'Amèrica amb les butxaques plenes. Però al títol de l'itinerari també hi surt la paraula "esclavisme". I és que aquesta ruta posa el dit a la llaga d'un tema força tabú fins fa no pas tants anys, com és l'explotació de la població autòctona o directament els casos d'esclavisme que hi va haver en els anys colonials. Un relat que s'allunya del triomfal que vincula colonialitat i modernitat, bo i amagant les històries de desigualtat.

Els passos de l'activitat s'inicien al mateix El Born CCM i es visita el conjunt arqueològic i el seu entorn. I si encara voleu saber més sobre aquest tema, podeu recuperar en aquest enllaç les jornades celebrades l'any 2021 amb el nom Esclavisme a Barcelona. Una història silenciada.

Més informació de l'itinerari i inscripcions, aquí.

Data de publicació: Dilluns, 20 març 2023
  • Comparteix