Tornar

Un itinerari guiat organitzat per El Born CCM

Les façanes que expliquen la Història

Un itinerari proposat per El Born CCM recorre els segles del barri de la Ribera a partir dels detalls dels seus edificis.

Seran dues oportunitats, el 6 de novembre i l'11 de desembre, les que tindreu aquesta tardor per conèixer la història del barri de la Ribera amb l'itinerari guiat que porta per nom Façanes que parlen de ciutat. L'organitza El Born Centre de Cultura i Memòria i és una ruta en la qual s'observen sobretot exteriors de construccions i detalls que hi ha a les façanes i que ajuden a traçar la història d'aquest indret de la ciutat. Balcons, portes, finestres, guarda-rodes, esgrafiats o encintats, si s'observen en companyia d'una persona experta, ens poden donar molta informació, ja sigui sobre els gustos i costums d'una determinada època, ja sigui sobre un fet transcendent per a la història, ja sigui, fins i tot, per descobrir una anècdota.

Que un itinerari d'aquestes característiques es faci per un barri com el de la Ribera té tot el sentit: es tracta d'una zona de la ciutat poblada de fa segles i que ha tingut diferents operacions de creixement i transformació urbana molt significatives i palpables. Hi trobem palaus i voltes d'estil medieval, una basílica extraordinària i exponent del gòtic català com és Santa Maria del Mar, molts carrers amb una nomenclatura relacionada amb els gremis d'artesans, tallers i magatzems de planta baixa del segle XIX, edificis porxats, el mateix Mercat del Born, on avui hi ha El Born CCM, i que és una de les construccions amb ferro més importants de la ciutat, alçada entre el 1874 i el 1876... La ruta serveix per poder observar aquesta varietat d'edificis i també de materials constructius, si bé n'hi ha un que sempre va tenir una dignitat especial i molt present al barri: la pedra de Montjuïc.

Tant l'itinerari del 6 de novembre com el de l'11 de desembre començaran a les 12 h del migdia i el punt de sortida serà a les taquilles d'El Born CCM. La caminada té una durada aproximada de dues hores. Si s'hi vol participar, les inscripcions cal fer-les anticipadament, ja sigui enviant un correu a l'adreça reserveselbornccm@eicub.net, trucant al telèfon 93 256 68 50, o bé entrant en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 01 novembre 2022
  • Comparteix