Tornar

El jardí de les delícies

El jardí de les delícies

Una instal·lació al Recinte Modernista de Sant Pau que combina art, ciència i noves tecnologies.

Fa més de cinc segles, a la zona de Flandes, el pintor neerlandès Hieronymus van Aken, més conegut com El Bosco, va crear una de les obres mestres del Renaixement, El jardí de les delícies. La cèlebre pintura està composta per un tríptic farcit de simbologia que fa una mirada a l’origen de la vida, la seva evolució i la mort. Ara, cinc-cents anys després, el coneixement científic ens ha fet veure aquest procés amb uns altres ulls i les tecnologies han obert les portes a noves formes d’expressió artística. En aquest punt, l’artista Anna Rierola ha reinterpretat El jardí de les delícies en una bella instal·lació que es pot visitar fins al 30 de juny al pavelló de La Puríssima de Sant Pau Recinte Modernista.

Anna Rierola és una artista visual amb un vincle molt estret amb la ciència. La seva matèria primera són les imatges resultants de la recerca científica, sobretot de l’àmbit de la biologia i el món microscòpic. De fet, Rierola ha estat la primera artista resident a un centre capdavanter de la ciutat, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBarcelona), on ha explorat les interseccions entre dos àmbits, el de la ciència i l’art, que culturalment (i erròniament) tendim a mantenir distanciats, però que tenen molt en comú quant als seus processos i plantejaments. Fruit de la seva residència ha sorgit l’obra que s’exposa al Recinte Modernista de Sant Pau, organitzada juntament amb la fundació Quo Artis i l’IRBarcelona, amb la col·laboració de la FECYT.

El jardí de les delícies pren imatges microscòpiques que reflecteixen certs aspectes del cicle vital dels éssers vius. A l’obra de Rierola, les micrografies il·lustren l’activitat biològica a través d’un munt d’aspectes i característiques de les cèl·lules, com la seva diversitat de funcions, processos com la divisió o la mort cel·lulars, el seu desenvolupament i organització, etc. Un increïble univers d’elements hiperconnectats que a diferents nivells d’organització (cel·lular, individual, poblacional) construeixen la gegantina i complexa xarxa d’allò que entenem per vida.

Gaudiu del particular jardí de Rierola i de la seva visió de la natura microscòpica. Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 06 maig 2021
  • Comparteix